Det var rätt av polisen att hålla kvar blindtarmssjuke 23-årige Adel Hosseini över natten. Det menar landskapets chef för polisärenden Björn Andersson efter att ha utrett frågan.
POLIS Polisen hade rätt att omhänderta Adel Hosseini efter att han blivit aggressiv på sjukhuset när han inte fick någon hjälp. Det menar Björn Andersson i utredningen. Hans beslut grundar sig på polismästarens redogörelse av det inträffade och centralkriminalpolisens förhör med Adel Hosseini.
I slutet av september sökte Adel Hosseini hjälp för att han upplevde svåra magsmärtor. Han fick vänta i två timmar på ett mottagningsrum och när han inte fick någon hjälp eller såg till någon personal kastade han en stol i spegeln så att den gick sönder. Därefter larmade akutens personal polisen, enligt utredningen.
Olika uppgifter om bultningar
I polisbilen undersökte ansvarig läkare Hosseini och bedömde att han kunde följa med polisen. Hosseini låstes in i polisens övervakningscell, själv har han berättat att smärtorna blev allt värre.
Enligt polisens uppgifter låg Hosseini till sist hopkrupen på golvet. Efter kontakt med sjukhuset gav polisen honom en värktablett. Läkaren räknade också upp symptom som polisen skulle vara uppmärksamma på. Poliserna och Hosseini är överens så långt, de är också överens om att Hosseini har fått uppmaningen att bulta på dörren om det blev värre.
Hosseini säger att det blev värre, att han bultade flera gånger, men att ingen kom. Polisen bestrider detta.
Polisen såg inte allt
Björn Andersson, har du tittat på bilderna från övervakningskameran?
-Nej, kameran övervakar bara, det bandas inte.
Så hur vet du vem som har rätt i fråga om bultningarna?
-Det vet jag inte, det är ord mot ord i den frågan. Men poliserna har heller inte varit inne hela tiden så det kan ha hänt att han bultade utan att någon märkte det. Jourhavande konstapel håller löpande uppsikt, men ibland är han upptagen och kan inte följa det som händer.
Adel Hosseinis berättelse kan alltså stämma även på den här punkten.
Utredningen av sjukvården fortsätter
Ändå bedömer Björn Andersson att polisen har agerat korrekt.
-Läkaren har bedömt att patienten kan följa med polisen, polisen fick fortsatta instruktioner från sjukvården men kan inte göra någon medicinsk bedömning.
Morgonen efter att han släpptes tog Hosseini taxi direkt tillbaka till sjukhuset. Där opererades han för inflammerad blindtarm.
Utredningen av sjukvårdens agerande i frågan fortsätter.
Tone Nordling