Vilotidsbrotten har skett på de två nya fartygen Finncanopus och Finnsirius som trafikerar sträckan Nådendal–Långnäs–Kapellskär. I fallet med Finnsirius är det arbetarskyddet vid sydvästra Finlands regionförvaltning som har noterat 826 vilotidsbrott under en period om fem veckor, skriver Svenska Yle.
På Finncanopus hittade arbetarskyddet 465 vilotidsbrott under maj månad det här året.
– Uppstarten av ett fartyg är ingen normal situation ombord – och det är klart att det då syns i statistiken. Jag är inte så orolig över det, utan jag är orolig om trenden skulle hålla i sig, säger Thomas Doepel.
Ny inspektion
Han menar att vilotidsbrotten generellt har minskat till en bråkdel de två senaste åren. Under september och oktober gjorde arbetarskyddet en ny inspektion på Finncanopus.
– Inspektören skriver i rapporten att utvecklingen har varit mycket tillfredsställande.
Fakta
• Det är lagen om sjöarbetstid som reglerar minimimängden vila för de som jobbar på ett passagerarfartyg.
• Där ställs det krav på minst tio timmar vila varje dygn och att dygnsvilan högst får delas upp i två delar. Den längre måste vara minst sex timmar.
• Under en sjudagarsperiod måste man få minst 77 timmar vila.
Thomas Doepel hävdar också att beställningen brukar fråga om de får jobba ännu mer när de väl är ombord för sitt arbetspass.
– Men det är klart att vi måste följa reglerna.
Något annat som arbetarskyddet uppmärksammat är att Finnlines verktyg för bokföring av arbetstid inte registrerar att personalens vila inte får delas upp i mer än två delar, och att det sannolikt är en bidragande orsak till det höga antalet brott.
Jämförelsevis uppgav Viking Line år 2019 att de hade drygt 200 vilotidsbrott på alla sina finskflaggade fartyg under tre års tid, skriver Svenska Yle.