Landskapsläkaren och landskapets chef för polisärenden ska utreda hur 23-årige Adel Hosseini blev bemött när han sökte vård för blindtarmsinflammation. Både polisens och akutens agerande kommer alltså att granskas.
SJUKVÅRD I torsdagens tidning berättade Adel Hosseini om hur han omhändertogs av polis efter att ha sökt hjälp på akuten.
Adel Hosseini beskriver själv att han sökte hjälp hos akuten på måndagen för häftiga smärtor i magen. Efter flera timmars väntan i ett mottagningsrum blev smärtan för mycket för honom. Enligt honom själv rullade han sängen i väggen och kastade en stol mot en spegel. Sjukhusvakten tillkallades och det hela slutade med att han omhändertogs av polisen. Han låstes in i fyllecellen och smärtorna blev bara värre under natten. Morgonen därpå tog han sig till sjukhuset igen där en ny läkare konstaterade blindtarmsinflammation. Han opererades samma dag.
Flera utreder händelsen
På torsdagen beslutade landskapsläkare Birger Sandell och landskapets chef för enheten för polisiära ärenden Björn Andersson att begära utredningar om det inträffade från sina respektive sektorer.
-Vi gör det för att se om det har begåtts några fel, vems ansvaret i så fall var och om det går att dra några lärdomar av den här historien, säger Björn Andersson.
Han kommer även att kontakta Adel Hosseini för att höra hur han har upplevt situationen.
-Efter att vi har fått utredningarna kan vi diskutera sinsemellan om det krävs några vidare åtgärder, säger han.
Även Adel Hosseinis anhöriga tänker gå vidare med ärendet. De har varit i kontakt med patient- och klientombudsmannen och ska anmäla både polisens och akutens agerande.
-Vi vill veta vem som har ansvaret, och vi vill visa hur man kan bli bemött på Åland, säger Adels mamma Bayan Ranjbari.
Skyldighet att övervaka
Björn Andersson säger att det händer då och då att patienter omhändertas av polisen när sjukvården inte kan hantera dem.
-Polisen gör en självständig bedömning av situationen, men det är i slutänden sjukhusets ansvar att inte skicka iväg patienter som borde hållas under observation.
När personer är våldsamma händer det att de skickas till polisen från akuten. I regel följer antingen en sköterska med, eller så får patienten med sig medicin, enligt Björn Andersson.
Men det görs felbedömningar av patienters hälsa, menar han. Senast det hände var när en man med en skallskada skickades till fyllecellen där han avled.
-Polisen har också ett ansvar att titta till patienterna. Vi har en övervakningskamera i cellen, men polisen ska också gå in och kontrollera patienten. En person som ser sovande ut kan vara på väg att förlora medvetandet.
-Det händer också regelbundet att personer som vi omhändertar skickas till akuten för vård.
I Hosseinis fall fick han magmedicin med sig från sjukhuset som inte hade någon effekt på hans smärta. Han skickades inte tillbaka till akuten när smärtan blev värre utan hölls i cellen hela natten.
Tone Nordling