Att Posten aktivt genom annonsering försöker få folk att handla sina julklappar på nätet har retat upp köpmannaföreningen rejält.
NÄRINGSLIV Ända sedan den första annonsen om att man ska handla sina julklappar på nätet publicerades i samband med julgatans öppnande har mailkonversationen mellan köpmannaföreningen och Postens ledning gått het.
Köpmannaföreningens ombudsman Johan Lindholm säger att de åländska företagarna är mycket upprörda över Postens tilltag, men denna gång valt att föra debatten internt i stället för på insändarplats.
-Vi har insett att det inte lönar sig att ta upp saken med dem. De gjorde likadant ifjol så det är ett medveten val från deras sida. Vi har agerat förr och fått som svar att vi bara är protektionistiska och i stället borde se konkurrensen som sporrande.
-Det som främst retar upp företagare är att de aktivt ville annonsera under vinjetten julgatans öppnande. På vilket sätt stöder man julgatans öppnande genom att annonsera att man ska handla utanför Åland?
Känns fel
Johan Lindholm säger att de inte har något emot konkurrens alls så länge den sker på lika villkor.
-Konkurrens är bra så länge företagen flyttar hit och betalar samma löner och har samma kostnader. Det kan vara billigt att handla på internet, men då försvinner pengarna och jobben bort från Åland.
Fast varför ska dessa företag flytta hit om det är billigare för dem att bara skicka hit varorna i stället för att öppna en lokal butik?
-Egentligen är det inget fel med att göra så, men om alla företag finns någon annanstans och säljer sina varor via nätet vet jag inte vad vi ska leva på. Då försvinner skatteintäkter och arbetsplatser någon annanstans.
Skulle ni reagera lika starkt om ett privatägt bolag köpte en precis likadan annons?
-Nej, det skulle vi inte ha något emot. Då är det konkurrens på lika villkor. Men Posten är landskapsägt och det känns lite fel att de marknadsför utländska företag på Åland. Varför inte lyfta upp åländska bolag i sina annonser i stället? De borde väl tjäna ännu mer på att flera företag flyttar hit och sköter sin gränshandel härifrån.
Tigger stryk
Någon som, enligt egen utsago, tyckte annonsen "var så grov" att han avbröt sin pappaledighet för att skicka in ett kritiskt mess till Ålandstidningen är lagtingsledamoten Danne Sundman (Ob).
-Det står var och en fritt att handla på internet eller utomlands, men det är uppenbart provokativt av posten att försöka få folk att inte handla på Åland. Våra lokala köpmän får redan utstå hård konkurrens utifrån. Landskapsägda Posten behöver inte hjälpa dessa konkurrenter.
-I en annons säger de dessutom att man ska gå in på biltema.fi, där det inte finns ett ord svenska. Då muckar man inte bara gräl - då tigger man stryk.
Anser du att Posten begår ett rent affärsmässigt misstag, eller tjänar de pengar på detta?
-De tjänar pengar om folk nyttjar deras tjänster, men hur det påverkar det åländska samhällets utveckling är svårare att säga. Jag tycker det var bra att posten bolagiserades. Det är ett bolag som drivs affärsmässigt och professionellt, men det ska inte drivas på ett hänsynslöst sätt.
Kommit för att stanna
Lösningen Danne Sundman föreslår är att ägaren, det vill säga landskapet, ska styra verksamheten på ett aktivt sätt.
-Man har all möjlighet att idka ägarstyrning, att till exempel skriva in i bolagsordningen att Posten ska verka för lokal handel. Man kan vara affärsmässig men med vissa etiska grunder.
Alla köpmän är emellertid inte lika upprörda över annonseringen. Stefan Kalmer, vd för Elgiganten på Åland, tar annonseringen med ro.
-Som vi ser det har e-handeln kommit för att stanna, vilket gör att vi måste anpassa oss. Det är lite känsligt att att landskapsägt bolag agerar på detta sätt, men e-handeln lär finnas kvar oavsett om Posten engagerar sig i den eller inte. Vi får väl tro att det finns kunder som även fortsättningsvis vill ha personlig service.
Postens vd bemöter kritiken
Även om Henrik Lundberg har förståelse för att vissa köpmän är upprörda över Postens senaste annonskampanj tycker han kritiken till största del är obefogad.
-Tydligen har vissa blivit upprörda, och jag vet inte om det handlar om protektionism. Jag tycker att de är inskränkta i sitt synsätt. Den största konkurrensen kommer från researrangörer som säljer shoppingresor. Internethandeln är ett komplement till den lokala handeln.
Henrik Lundberg säger att postorder och internethandel helt enkelt hör till Postens verksamhet. Den politiskt tillsatta styrelsen har gett bolaget i uppdrag att göra det lättare för ålänningarna att handla över internet och få denna volym att öka.
-Ja, det ingår i vårt uppdrag. Det finns med i handlingsplanen vi antagit tillsammans med styrelsen.
Bra för samhället
Henrik Lundberg tror heller inte den ökande internethandeln är något som skadar Åland. Tvärtom.
-Vi tror att det är till nytta för det åländska samhället att ålänningarna kan handla över internet. På grund av skattegränsen är det besvärligt att handla över internet på Åland. Flera företag klarar inte av hanteringen och att dra av momsen. Jag förstår att vissa av de lokala företagen ser det som konkurrens, men för samhället är detta viktigt.
Så att kunna handla över internet är något som ålänningarna efterfrågar?
-Det är jag övertygad om.
Det finns ingen risk att en massa arbetsplatser försvinner från Åland?
-Det är klart att det finns ett antal arbetsplatser som försäljare som kan beröras, men det krävs fortfarande service och transporter lokalt. Dessutom tror jag de lokala handlarna underskattar sin egen konkurrensfördel deras trevliga personal ger. Det lär alltid finnas de som vill handla lokalt.
Vissa är kritiska till att ni gör reklam för en sida, biltema.fi, som inte innehåller ett ord på svenska.
-Dels marknadsför vi den för att den är populär. Det går dessutom att gå in på den svenska hemsidan och läsa om produkterna. Sedan försöker vi tala om för våra kunder att det är värt att ha sidor på svenska om man ska sälja till Åland.
Timingen då? Många är kritiska till att den första annonsen kom under vinjetten julgatans öppnande.
-Det här är en kampanj som ska pågå en längre tid och som bara råkade starta i samband med julgatans öppnande, vilket var lite olyckligt.
Fredrik Rosenqvist