Vid omsorgsnämndens senaste möte behandlades personalsituationen inom äldreomsorgen.
I beredningen skriver tf hemserviceledaren Paulina Danielsson:
”Den nu prekära personalsituationen på Strömsgården måste göras något åt, personalen räcker inte till och rekryteringen går inte framåt”. Hon lägger till att bemanningshjälp kommer att behöva anlitas via företag för att ha tillräckligt med personal vid Strömsgården.
Nämnden antecknade ärendet för kännedom.
Det är inte första gången det flaggas för en pressad personalsituation. I höstas lämnades en skrivelse till nämnden, och i den redogjordes för att personalen redan i många år gått på knäna och att det måste till åtgärder för att trygga åldringsvården i kommunen.
Gemensamt problem
Vårdös kommundirektör Erik Brunström närvarade inte vid nämndens möte, men är insatt i personalläget. Han säger att rekryteringssvårigheterna inte är unika för Vårdö.
– Det är en närvårdarbrist över hela Åland. I egenskap av en liten perifer kommun är det ännu svårare att rekrytera personal, många stadsbor upplever det som alltför långt att pendla ut till Vårdö.
Han säger att bristen på närvårdare inte kan lösas av en enskild kommun.
– Det måste till åtgärder från annat håll.
Vad tänker du då på?
– Det måste till exempel utbildas fler närvårdare.
Inom kommunens äldreomsorg finns flera deltidstjänster.
– Men i det läge som råder nu jobbar i princip alla extra utöver sin schemalagda tid.
Alla ordinarie befattningar är tillsatta i nuläget, det är alltså främst rekryteringen av vikarier som är utmanande.
Anlitar kommunen redan bemanningshjälp från privata företag?
– Jag kan inte svara säkert på det eftersom jag varit borta ett tag, men jag tror inte det, och i så fall inte i någon större utsträckning. Men vi kan hamna på att göra det framöver.
Har ni pengar till det?
– För det här året har alla kommuner utom en budgeterat för ganska kraftiga underskott, så nej – varken vi eller andra kommuner har råd att lösa närvårdarbristen genom bemanningsföretag.
Lönejämförelse
En fråga som var på tapeten under fjolåret är huruvida närvårdarna på Vårdö har lägre löner än närvårdare i övriga kommuner eller inte. Enligt Erik Brunström ligger Vårdös närvårdare nu över snittet i en lönejämförelse.
– Under fjolåret genomfördes lönejusteringar enligt det kommunala AKTA-avtalet. I Vårdö fick våra närvårdare en proportionerligt större andel av den senaste justeringspotten, vilket innebär att de gått upp i lön. I kommunen som helhet har vi också slopat Vårdötillägget och helt enkelt bakat in det i grundlönen. Att det tidigare varit ett skilt tillägg har varit till vår nackdel vid lönejämförelser.
Förra sommaren slutade den dåvarande äldreomsorgsledaren, och den ansvariga närvårdaren gick in som tf hemserviceledare medan vissa funktioner inom äldreomsorgsledningen, sådana som kräver särskild behörighet, köptes in från Sund.
I mitten av mars utsåg fullmäktige Per Leino till ny äldreomsorgsledare.
– Han börjar nu på tisdag, säger Erik Brunström.
Ålandstidningen har sökt omsorgsnämndens ordförande Susanne Nordberg och Paulina Danielsson.