Ålandstidningen skrev om upphandlingen i slutet av augusti. Tre anbud lämnades in när Jomala kommun bjöd ut byggandet av ett nytt daghem. Planeringskommittén beslutade att Ålands Bygg Ab får bygga daghemmet. Det ledde till att Premont Ab lämnade in ett rättelseyrkande. Premonts anbud var nämligen 373.000 euro lägre än Ålands Byggs.
”Vi kommer att driva det här hela vägen in i kaklet”, kommenterade Premonts vd Jonas Fyrqvist till Ålandstidningen.
Bolagets rättelseyrkandet är det första steget i en sådan process, och planeringskommittén har nu tagit ställning till det. Man avslår Premonts yrkande.
”Gott om tid”
Kommittén nämner att det i upphandlingen har ställts ska-krav, vilka måste uppfyllas för att en anbud ska godkännas. Under anbudstiden kompletterades sedan några av ska-kraven, med förtydliganden om vilka uppgifter som behövde lämnas in.
Premonts anbud uppfyllde inte alla ska-krav, enligt kommittén. Det som saknades var underskrifter av de underleverantörer som Premont avsåg att anlita. Kravet på underskrifter var en av de saker som hade infogats genom ett kompletterande förfrågningsunderlag.
Kommittén anser att intygen från underleverantörer och konsulter är viktiga för kommunens genomförande av entreprenader, att det fanns gott om tid att införskaffa intyg, samt att det kompletterande förfrågningsunderlagen inte medförde någon oproportionerlig arbetsbörda.
Likabehandling
Kommittén hänvisar också till att det står i upphandlingsdirektivet att man inte skulle tillåta kompletteringar och att endast anbud som uppfyllde samtliga formkrav och kvalificeringskrav skulle komma att utvärderas. ”Om kommittén fattat beslut om att låta Premont komplettera hade kommittén således fattat ett beslut som var i strid med kommunens upphandlingsdirektiv”, skriver man.
Kommittén hänvisar också till likabehandlingsprincipen och till att två av tre bolag uppfyllde samtliga ska-krav.
Premont har inte heller uppgivit en godkänt brandkonsult, enligt kommittén.