Jomala församling dras med omfattande organisationsproblem hävdar kritikerna. Det ska vara bakgrunden till den utredning som Borgås domkapitel har utfört. I väntan på rapporten kan Ålandstidningen berätta om personal som mår dåligt och anställda som har flytt församlingen.
ARBETSPLATSPROBLEM Tystnad är det första som uppstår varje gång jag presenterar mitt ärende för anställda inom församlingen.
Därefter en omedelbar reflex:
- Jag vill inte kommentera det där. Det är för känsligt.
När Ålandstidningen ger sig på att reda ut situationen inom Jomala församling är det tydligt att vi gett oss in på minerad mark.
Under våren beslutade biskop Gustav Björkstrand att utreda Jomala församlings förvaltning och ekonomi. Rapporten från utredningen avslutades i dagarna, men domkapitlet är förtegna om rapportens innehåll.
- Jag vill inte uttala mig utan hänvisar till biskopen, säger assessor Bror Träskbacka som har utfört visitationen och sammanställt rapporten.
Men även biskopen är förtegen.
- Jag har kunnat konstatera att det finns anledning att titta närmare på församlingens ekonomi. Därför har vi bett kyrkostyrelsen att göra en ekonomisk granskning, säger han.
Personalflykt
Ingen från domkapitlet vill beskriva vad som är fel inom församlingen och nuvarande personal vill avvakta utredningens resultat innan de yttrar sig. Men en rad källor med insyn i församlingen, däribland tidigare anställda ger en samstämmig beskrivning av problemet: Kyrkoherde Joe Brandt.
Beskrivningen som ges är att han inte har en förmåga att ta emot kritik eller förslag till förbättringar från personalen. Flera personer beskriver hur anställda som kritiserar blir utfrysta och behandlade på ett sätt som liknar mobbning.
-Det blir värre ju längre ner i rangordningen du är, är du långt ned på skalan är du ett redskap, och ska inte ha åsikter, är en beskrivning.
-En del inom personalen är direkt mobbade, är en annan.
Flera i personalen mår omvittnat dåligt. Några har valt att lämna församlingen på grund av situationen där. Bland den tidigare personal som Ålandstidningen har varit i kontakt med har en vägande orsak till att de har sagt upp sig varit kyrkoherdens beteende och den dåliga stämning som det sprider bland personalen.
De inblandade uttrycker även en oro över att situationen går ut över församlingsarbetet.
Ekonomiassistent efterlyses
Uppgifterna pekar mot att församlingen styrs enligt ett gammaldags synsätt där chefen har rätt, och de anställda ska utföra order utan att invända. I stället efterlyses ett mer modernt ledarskap.
Ett annat problem är att det i många år har varit underbemannat på ekonomisidan. En enda ekonom räcker inte till för att hantera alla ärenden. Det underlättas inte av att församlingens ekonomi är svag. Trots att två kyrkoekonomer har efterlyst en ekonomiassistent har inte tjänsten inrättats.
Kyrkofullmäktiges ordförande Kenth Häggblom vill inte närmare beskriva de problem som finns inom församlingen. Han inväntar domkapitlets utlåtande men säger sig känna till att personal har mått dåligt.
- Det har varit problem inom personalen kopplat till ledningen. Det har även varit mer rotation på personalen än vad vi har velat, det handlar om personer som har sagt upp sig och fler sjukskrivningar än vad som är normalt.
Besked kan dröja
Men om situationen är sådan att personal säger upp sig, varför ingriper inte kyrkofullmäktige?
- Vi har diskuterat frågan informellt, men har bara möten tre gånger om året. Vi kan inte agera och peta i allting. Det operativa ansvaret och den löpande tillsynen sköts i första hand av kyrkorådet.
Men där är kyrkoherden ordförande, kan man förvänta sig att han ska kunna utreda uppgifter om sig själv?
- Klart att en sådan situation är knepig, men fullmäktige är inte likgiltigt inför situationen. Vi har funderat under en längre tid hur man ska kunna lösa problemen. När granskningen av församlingen är klar kan det bli ett ärende för fullmäktige.
Tanken var att domkapitlets egen rapport skulle behandlas under ett möte den femte juni. Men det är oklart om det blir så.
- Om kyrkostyrelsen granskar ekonomin är det troligt att vi inväntar deras resultat, säger biskop Gustav Björkstrand.
Ålandstidningen är väl medveten om att det alltid finns två sidor av en konflikt. Kyrkoherde Joe Brandt avböjer att kommentera personalsituationen. Läs hans öppna brev till biskopen på dagens debattsida.
Tone Nordling