Finlands största fackliga intresseorganisation FFC vill att översättningen av kollektivavtal till svenska ska snabbas på.
-Man har inte anställt tillräckligt många översättare, säger FFC:s ordförande Lauri Lyly
ARBETSMARKNAD Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly besökte Åland i fredags och kallade till presskonferens för att bland annat informera om arbetet med att få gällande kollektivavtal översatta till svenska.
För närvarande finns knappt tjugo av ett hundratal allmänbindande kollektivavtal på svenska. Kollektivavtalen förnyas ungefär vartannat år och de avtal som berör flest människor brukar översättas med förtur.
-Vi har tillsammans med Arbetsgivarcentralen vänt oss till myndigheterna för att snabba på översättningen. Vi tycker att det tar väldigt lång tid att få ut dem, säger Lauri Lyly som själv pratar finska under presskonferensen och har med sig en tolk på Ålandsbesöket.
Den delegation som ansvarar för att godkänna kollektivavtalens giltighet ska ha ansvaret för översättningarna, anser arbetsmarknadsparterna. I dag ligger ansvaret hos arbets- och näringsministeriet.
-Ministeriet har inte satsat tillräckligt mycket resurser på det här och man har inte anställt tillräckligt många översättare, säger Lauri Lyly.
Vill jobba förebyggande
En av de viktigaste frågorna för FFC är annars att jobba för att förlänga människors tid i arbetslivet.
-Det viktigaste är att minska antalet förtidspensioneringar som beror på arbetsoförmåga eller invalidisering. Det är mycket viktigare än att diskutera vid vilken ålder människor ska gå i pension, säger Lauri Lyly.
En tredjedel av arbetsstyrkan i Finland pensioneras på grund av arbetsoförmåga eller invalidisering. Genomsnittsåldern för när detta sker är 52 år och de ekonomiska konsekvenserna blir stora för de drabbade.
-Den genomsnittliga pensionen för denna grupp är 930 euro per månad. De som arbetar tills de är 63 eller 64 år har i genomsnitt 1.600 euro i pension, säger Lauri Lyly.
De främsta orsakerna till arbetsoförmåga är problem med rörelseorganen och mentala problem. Lauri Lyly betonar vikten av förebyggande arbete för att kunna ändra på detta. Han föreslår ett arbetstidssystem som utgår mer från de anställdas behov än från produktionen.
-Det borde vara möjligt att vara mer flexibel i vissa livssituationer.
Förebyggande företagshälsovård och bättre ledarskap är också av vikt.
-Vem som helst kan bli ledare. Det finns brist på kompetens inom det området och här borde vi satsa mer.
Önskar bättre integrering
Finland har 250.000 arbetslösa personer och långtidsarbetslösheten ökar.
-Vi tycker att det är underligt att regeringen inte satsar mer pengar på att åtgärda detta. En stor del av de här personerna skulle mycket väl kunna arbeta. Men det är inte alltid som de har rätt kompetens eller bor i rätt region.
På Åland är arbetslösheten 2,5 procent. I övriga Finland är den 8,5-9 procent.
-Men man måste komma i håg att bland personer med utländsk bakgrund är arbetslösheten 20-25 procent. Här borde vi i Finland se oss i spegeln och fråga om vi har gjort allt vi kan för att integrera dessa personer.
Anna Jakobsson