Influensan uteblev mer eller mindre under pandemiåren som en följd av restriktionerna. Nu är den tillbaka, kraftigare än någonsin. Samtidigt har antalet fall av covid-19 och RS-virus ökat den senaste tiden. Det hela toppas av att det går vinterkräksjuka.
Flera läsare har hört av sig till redaktionen och vittnat om att det är ovanligt svårt att få tag i läkartider. Långa köer i kombination med sjukfrånvaro bland personalen skapar en krävande situation för vården.
– Det är en problematisk period. Det är smittotider vilket betyder att det finns sjukdom även på insidan, både bland läkare och annan personal. Vi uppmanar människor att följa de allmänna råden. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk, vila och drick mycket vätska, säger Malin Ringbom, vikarierande klinikchef för primärvården på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
– Det är mer luftvägsinfektioner än någonsin och visst känner även vi av trycket, men vi har så god bemanning att det inte är ett problem. Vi har i princip fyra på heltid, säger Cityläkarnas vd Kaj Mattsson.
Så prioriterar Medimar
Tora Woivalin, tjänstledig chef för primärvårdskliniken på ÅHS och just nu chefsläkare för Medimar, beskriver en liknande situation hos det privata vårdföretaget.
– Efterfrågan på tider är större än tillgången, säger hon.
Tora Woivalin poängterar dock att patientsäkerheten inte är äventyrad.
– På Medimar prioriterar prioriterar sjukskötaren vilka som ska styras till läkare. Infektionsvågen gör att det just nu finns mindre tider än vanligt för andra ärenden, då kan en del uppleva att det är orättvist. Men det viktigaste är att den vård som är mest nödvändig ges, och det ser jag inte att skulle vara ett problem, säger hon.
Flera läsare som kontaktat er säger att de fått beskedet att ni bara tar emot företagskunder, och på senare tid att ni bara tar emot personer som har försäkring hos Ömsen, stämmer det?
– Det viktigaste vid högt tryck på läkartider är att den vård som är mest nödvändig ges. Men vi har även många avtalskunder inom företagshälsovården som vi är noga med att de får snabb vård. Så prioriteringen är medicinska grunder och avtalskunder. De som har försäkring hos Ömsen prioriteras inte över andra.
Tar ni emot patienter med sjukförsäkring i ett annat bolag?
– Ja, var man har sin sjukförsäkring är ingen prioriteringsgrund.
”Behövs fler”
Men det är inte första gången det höjs röster om att vårdköerna är besvärligt långa. Frågan som uppstår är om det finns tillräckligt med personal.
På hälsocentralen finns det i dag 16 läkartjänster. Hälften av dem är fast tillsatta med specialister, resten är bemannade av vikarier som har kommit olika långt i sina läkarkarriärer.
– Svaret är ja, det behövs fler, om man räknar på hur många patienter per läkare det ska vara. Jag påstår att vi inte har en absolut bristsituation, vi har ett duktigt gäng. Men långsamt behöver vi bygga och bli ännu större, säger Malin Ringbom.
Behovet av primärvård är nästan oändligt, menar hon. Ändå finns anledning att vara hoppfull.
– Jag upplever att det tillkommer fler läkare än vad som ger sig av. Det leder till en positiv spiral, arbetssituationen blir mer dräglig.
På Medimar varierar antalet läkare och det är därför svårt att ange en siffra. 2021 blev Medimar en del av det finska vårdbolaget Terveystalo, vilket ökar möjligheten att samarbeta med svensktalande läkare från den finska sidan.
– Det behövs ständigt fler läkare. Men vi har en ny som börjar inom kort och ytterligare fler som kan jobba på distans från Terveystalo. Det är ganska nytt och ett bra komplement, säger Tora Woivalin.
Vilka ärenden kan en läkare göra på distans?
– Man kan inte lyssna på ett hjärta, men hemskt många andra saker. Ofta kan en sjukskötare göra förberedande bedömningar, och det finns laboratorier och röntgen.
Utbredd brist
Efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal är stor både i Finland och Sverige. Det är ingen hemlighet att Ålands insulära läge gör det tufft att hävda sig i konkurrensen om svensktalande personal.
– Traditionellt har storstäder och studieorter bäst möjligheter att rekrytera personal. Jag tycker ändå att man i grunden har haft en ganska bra bemanning på ÅHS, man har rekryterat många läkare som specialiserat sig i allmänmedicin och har valt att stanna på Åland. Genom att kunna erbjuda utbildning och möjligheter kan man skapa en attraktiv arbetsplats, säger Tora Woivalin.
– Jag tycker ändå man lyckas bra med prioriteringen inom åländsk sjukvård. På andra orter hör man larmrapporter om äldreboenden där de boende aldrig får träffa läkare, då hamnar patientsäkerheten i fara. Här lyckas man ändå utföra de tjänster som är mest akuta. Sedan kan det vara köer och det är inte bra. Att ta itu med problem när de dyker upp är oftast en bra idé.