Ålands tingsrätt dömde i torsdags landskapsregeringen för avtalsbrott mot konsortiet bestående av åländska Ansgar och finska Finferries efter att LR brutit avtalet om trafiken mellan fasta Åland och Föglö med en ny elhybridfärja. I domen dömdes LR att betala 10,5 miljoner plus ränta i skadestånd till konsortiet.
Reaktionerna på domen har varit många och hårda, både från de som kritiserar LR för beslutet och de som stöder den sittande regeringen och i stället lägger skulden på den tidigare Lib-S-MSÅ-regeringen som var den som beställde färjan.
Vill inte vänta
Enligt lantrådet Veronica Thörnroos (C) kommer LR att ta beslut om huruvida man ämnar överklaga tingsrättens dom eller inte på onsdag efter att noga analyserat domen.
Men Socialdemokraterna vill redan nu väcka ett spörsmål om misstroende mot landskapsregeringen, trots att domen inte vunnit laga kraft.
– Det är ändå så att LR inte får rätt på en enda punkt i domen, plus att sådana här stora belopp hotar för ålänningarna i skadestånd trots att man inte ens berört frågan i lagtinget. Man kommer i tilläggsbudgetar med frågor om ibland 10.000 euro som lagtinget ska ta ställning till, men en sådan här affär vill man inte förankra eller ens diskutera, säger Camilla Gunell.
Hon menar att LR gjort en grov missbedömning om möjligheterna att vinna målet mot konsortiet.
– Någonstans har det brustit i LR:s analys av de juridiska förutsättningarna att driva en sådan här process mot tredje part. Det är verkligen ett högt spel med ålänningarnas skattemedel. Pengarna ska tas från andra verksamheter, och då är det många som ska lida för landskapet ska betala tillbaka den här slanten, säger hon.
Lib vill vänta
Under måndagseftermiddagen väntade Gunell på svar från Liberalerna om de vill gå med Socialdemokraterna i misstroendeaviseringen. S behöver två ytterligare röster för att kunna lägga spörsmål och misstroende, men Lib vill vänta ytterligare med besked.
– Vi ska ta oss en funderare, just nu är vi flera som läser domen, säger partiordförande Katrin Sjögren.
– Det finn flera verktyg man kan ta till, men det ska jag diskutera med lagtingsgruppen. Frågan är av en sådan dignitet att det är synnerligen allvarligt. Man ser i domen att tingsrätten sågar LR jäms med fotknölarna, så det är väl det man får fundera över.
Det faktum att lagen inte vunnit laga kraft, och att LR ännu inte meddelat om man tänker besvära sig över domen, gör att Lib avvaktar.
– Precis. Domen har inte trätt i kraft ännu, det är en sak vi överväger och diskuterar.
Är det för tidigt att trycka av ett misstroende redan nu?
– Det vet jag inte. Ur min synvinkel hade det inte kunnat bli mycket värre. Sedan kommer signaler om att LR tänker överklaga, och det medför också en risk. Det är ett bekymmersamt läge på flera sätt, säger Katrin Sjögren.
Vill ha besked
Camilla Gunell är dock säker på sin sak, och vill tydliggöra för väljarna hur regeringspartierna ställer sig till skadeståndet.
– Poängen med en misstroendeomröstning är att Centerns, Obundnas och Hållbart initiativs grupper i lagtinget behöver rösta för sin regering och visa att de står bakom dessa allvarliga missbedömningar. Det tyder på ytterst dåligt omdöme när det gäller åländska skattepengar, säger Gunell.
– Skulle man ha bedrivit en verksamhet med så här omdömeslösa människor i ett privat bolag hade de fått avsked på grått papper per omgående.
Camilla Gunell menar att hela affären är politiskt driven, och för att undvika det kommer S att föreslå en bolagisering av hela skärgårdstrafiken.
– Vårt förslag är att upphandling och utförande av skärgårdstrafiken helt och hållet övergår i till ett bolag. Att man utvecklar Långnäs hamn till ett rederi och lägger dessa frågor dit, man skapar en åländsk parallell till Finferries. Då får man armslängds avstånd från det politiska råddet och en struktur på marknadsmässiga villkor.