Rädda barnens barnkonventionspiloter bestående av sex ungdomar i åldern 14-17 år, har tillsammans valt ut sju temaområden som de tyckte var viktiga för ungdomar och som de vill påverka. Temaområdena var: familj, trafik, hälsa och välmående, utbildning, mobbning, fritid och näringsliv.
– Från början hade vi cirka 20 olika temaområden, men efter diskussion och genom att kombinera flera temaområden fick vi ner antalet till sju temaområden, säger barnkonventionspiloten Ella-Li Phanthong.
Till ungdomsträffen bjöds representanter från alla partier och ungdomar från hela Åland för att diskutera temaområdena.
Fick bra svar
Barnkonventionspiloterna säger att de fått bra svar på flera av sina frågor. Några av de ämnen som togs upp var: mer aktiviteter för unga, ökat samarbete mellan ungdomsgårdarna, bättre anpassade tidtabeller i kollektivtrafiken och utbudet av kläder för ungdomar på Åland.
Ungdomarna vill ha mer aktiviteter för unga på Åland. Det kan till exempel vara aktiviteter inne i Mariehamn eller att resor till Sverige ordnas.
Kollektivtrafiken är inte tillräckligt anpassad till ungas vardag. I dag finns det flera ungdomar i skolorna som tvingas sluta tidigare på skoldagarna för att hinna med bussen hem. Dessutom upplever många att det inte går tillräckligt många bussar till landsbygden från Mariehamn, vilket försvårar ungas möjligheter att ta sig till och från fritidsaktiviteter.
Många unga upplever att utbudet av kläder på Åland inte alltid är tillräckligt. Väljer man istället att beställa kläder utifrån så blir det ofta onödigt dyrt och krångligt.
Under temaområdet hälsa och välmående efterlystes ett mellansteg innan BUP. Politikerna informerade att en sådan tjänst kommer att starta vid ÅHS under hösten, dit unga kan ringa.
Under träffen lyfte man även fram den bristande tillgången av kuratorer för de som blir hemundervisade. Därför efterlystes också bättre tillgång till kurator för denna grupp.
Barnkonventionspiloterna tycker att ungdomsträffen var lyckad och att de gärna hade haft längre tid för diskussion.
– Vi fick bra svar från politikerna och alla som deltog var engagerade i diskussionerna, säger Ella-Li Phanthong.
Jonna Varsa som är barnkonventionsansvarig vid Rädda barnen på Åland säger att det är viktigt att föra direkta diskussioner med ungdomarna så att vi vuxna kan förstå och lära oss om de utmaningar som unga upplever.
Varje sommar erbjuder Rädda barnen på Åland sommarjobb som barnkonventionspiloter för sex ungdomar i åldern 14-17 år för att öka kunskapen och kännedomen om barns rättigheter.