De kulor som träffade den manlige väktaren under rånet i somras hade oförklarligt låg hastighet.
När CKP provsköt vapnet med samma slags ammunition blev resultatet att samtliga träffar kunde orsaka livsfara.
TINGSRÄTTEN I går fortsatte rättegången mot de två män som rånade en värdetransport på Torggatan i Mariehamn den 19 juli.
Den 27-årige rånaren sköt mot - och träffade - en väktare under rånet. Väktaren skadades lindrigt i buken. Men domstolen ska ta ställning till om skotten utgjorde ett försökt till dråp. Mycket tid lades i går på att försöka fastställa vapnets och ammunitionens egenskaper.
Centralkriminalpolisens (CKP) vapenexpert Pauli Heiskanen hördes som vittne.
Vapnet är en startpistol av modellen Blow Mini Mod 2003. Det har borrats upp och saknar räffling.
Vid rånet användes Sellier & Bellots ammunition för vapenmodellen 6.35 mm Browning. Pauli Heiskanen är noga med att betona att CKP använt samma slags ammunition vid sina provskjutningar. Under den första rättegångsdagen i tisdags påstods att CKP använt en annan sort men så var det inte, enligt Heiskanen.
-Den enda skillnaden är att de patroner polisen använde var lackade i skarven mellan hylsan och kulan. Det var inte kulorna på Torggatan, säger han.
Enligt Heiskanen har det inte haft någon betydelse för provskjutningens resultat.
Saknade räffling
Provskjutningarna visade att pistolens funktion var utan anmärkning. Pipan är dock lite vidare än vad den använda kalibern kräver. Dessutom saknar den räffling. Det påverkar kulans riktning.
-Det leder till att det inte är självklart att kulan kommer med spetsen först. Den kan komma med sidan först.
Att vapnet har en lite för vid pipa gör att kulornas utgångshastighet blir cirka 40 meter per sekund långsammare än vad de skulle ha i ett vapen där kalibern passar exakt. Något annat avvikande finns inte att säga om pistolen, enligt Heiskanen.
Samtliga skott livsfarliga
Enligt CKP:s analyser betedde sig däremot rånarnas ammunition onormalt under rånet.
Provskjutningarna skedde med normalt fungerande ammunition. Enligt CKP:s riktlinjer betraktas ett vapen som livsfarligt om kulorna tränger in minst 100 millimeter i ballistiskt gelatin, som har egenskaper som liknar mjuka vävnader i människokroppen.
-Detta är polisens definition, men på exempelvis halsen kan det räcka med 15 millimeter för att en livshotande situation ska uppstå, säger Pauli Heiskanen.
Provskjutningarna gjordes på tre, sex och 18 meters avstånd. Kulornas utgångshastighet varierade mellan 188 meter per sekund och 206 meter per sekund.
På tre och sex meters avstånd gick alla kulor in längre än 150 millimeter i det ballistiska gelatinet.
-Enligt CKP:s norm skulle samtliga testpatroner ha förorsakat ett livsfarligt läge, säger Pauli Heiskanen.
Även en kula som från sex meters avstånd trängde in med sidan först nådde längre än 150 millimeter.
Träffsäkerheten från 18 meter var däremot dålig. Bara ett skott träffade gelatinet.
-Det nådde 100 millimeter in.
Inga utgångshål i jackan
CKP har även undersökt den manlige väktarens kläder.
-På jackan finns spår av två skott som träffat, säger Pauli Heiskanen.
Det ena träffade en söm på jackan. Det andra träffade dragkedjan. Sedan blev förmodligen kulorna kvar i jackan innan de föll ut. Det finns inga tydliga utgångshål.
Efter rånet återfanns fyra kulor och fyra hylsor. Två av kulorna är praktiskt taget hela. En kula träffade Ålandsbankens fastighet på Torggatan. Den sista kulan har förmodligen träffat en hård och grov yta och blivit helt deformerad.
CKP:s analyser visar att åtminstone de första tre kulorna hade lägre utgångshastighet än de borde ha i det här vapnet. Varför är svårt att säga, enligt Pauli Heiskanen.
-Det finns inga tecken på att patronerna är självladdade eller att de öppnats och förändrats. Men det är ovanligt att två till tre patroner inte når upp till normala egenskaper.
"Fungerande vapen"
En möjlighet är att kulorna förvarats i heta eller mycket fuktiga förhållanden.
-Det kan leda till att de förlorar några av sina egenskaper. Men man kan inte på basen av utseendet dra slutsatsen att det är så.
En avvikande sak var dock att slagstiftet gått igenom metallen på hylsan.
Ledande landskapsåklagare Jens-Erik Budd frågar Pauli Heiskanen om vapnet i sig är livsfarligt.
-Det har varit ett fungerande vapen. Det kan leda till stor skada och utan vidare till livshotande skador, säger han.
Anna Jakobsson