Det var i samband med lastning i Grisslehamn som en av plattformarna i det övre bildäcket på ms Eckerö rasade förra hösten. En personbil med släpvagn klämdes under plattformen och två personer skadades.
Enligt Statens haverikommission, som utrett olyckan och nu lämnat en slutrapport, var orsaken till olyckan att det saknades tillräckliga säkerhetsfunktioner vid manuell manövrering av hängdäcken.
Däcket manövrerades manuellt eftersom automatiken för manövreringen vid tidpunkten inte fungerade som den skulle. Enligt haverikommissionen hade matrosen som skulle utföra uppgiften inte gjort detta på länge och råkade oavsiktligt dra in låskilarna till plattformen innan vajrarna sträckts upp.
Det ledde i sin tur till att en av plattformarna föll fritt en kortare sträcka, och när vajrarna bromsade upp slets en av linskivorna, vars öronplåtar hade bristfälliga svetsningar, till lyftvajrarna loss.
Oidentifierade risker
Utöver otillräckliga säkerhetsfunktioner konstaterar haverikommissionen att personalen inte fått tillräcklig utbildning och instruktioner för manuell manövrering eftersom riskerna helt enkelt inte identifierats. Personer tilläts också vistas under hängdäcket i samband med manövrering.
På systemnivå menar haverikommissionen att hängdäckens plattformar inte omfattas av tillräckliga krav på konstruktion, installation och användning – och att bristfälligt utförda reparationer medförde att plattformens vajerspel inte höll för de belastningar som uppstod vid händelsen.
Efter olyckan förra hösten gjorde Eckerölinjen en ordentlig genomgång av lyftmekanismen med vajerbyten och belastningstester av samtliga hyllor på ms Eckerös bildäck. Rederiet har också infört nya rutiner vid användning av lyftsystemet.
I slutrapporten uppmanar haverikommissionen vidare Eckerölinjen att säkerställa att samtliga riskfyllda arbetsmoment omhändertas i säkerhetsledningssystemet, samt att utbildning och instruktioner för sådana arbetsmoment tas fram och hålls uppdaterade. Rederiet uppmanas också fullfölja arbetet med att införa en teknisk lösning som säkerställer att hängdäckens låsningar inte kan dras in innan lyftvajrarna har sträckts upp.