– Det finns säkert företag som har problem att betala tillbaka, men det har inte vi, säger Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist.
Svenska företag som drabbades ekonomiskt av följderna av coronapandemin kunde ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Det innebär att betalningen av skatt skjuts upp tills senare.
I en artikel med rubriken ”Skattenotan exploderar” listar tidningen Dagens industri (Di) de hundra svenska bolag med störst anstånd. Med på listan finns Rederi Eckerö Ab Sverige med ett anstånd på 79 miljoner kronor, enligt Skatteverkets uppgifter från april 2023.
Enligt tidningen är rederiet ett av de företag på 100-listan, sammanställd av kreditupplysningsföretaget Syna, som sticker ut:
”Anståndet på 79 miljoner kronor överskrider 70 procent av bolagets omsättning. Vid senaste årsredovisningen (2021) rapporterade man en förlust på 1,1 miljoner kronor och en soliditet som sjönk från tio till sju procent”.
Men artikeln ger inte hela bilden, säger Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist till Ålandstidningen.
– Reportern har tagit fram offentligt redovisade bokslut i vårt dotterbolag Rederi Eckerö Sverige Ab. Tittar man bara på dotterbolaget kan det se märkvärdigt ut att ett bolag har dragit på sig ett lån som överskrider 70 procent av omsättningen. Men bolaget ingår i en koncernstruktur, det finns ett helt moderbolag och en koncern som står bakom, säger han.
Betalas av på tre år
Anståndet under pandemin kunde sökas i ett år, därefter kunde man ansöka om förlängning i upp till ett år. Efter det kunde man ansöka om en avbetalningsplan på 36 månader. Den 1 februari 2023 höjdes kostnadsräntan för anstånden från 2,5 procent till 3,75 procent.
Enligt Di:s artikel väntas många svenska företag få det svårt med att återbetala sina anstånd, experter varnar för en konkursvåg.
En sådan risk ser Björn Blomqvist inte för Rederi Eckerö Ab Sverige.
– Det finns säkert företag som har problem att betala tillbaka, men det har inte vi. I vårt fall har det fungerat som det var tänkt. Det var en stor hjälp under pandemin, vi är väldigt glada och tacksamma över att möjligheten fanns, säger han.
– Vi följer amorteringsplanen. Enligt våra avbetalningsplaner ska det vara återbetalat den 12 april 2026. I dagarna har vi ungefär sex miljoner euro i räntebärande skuld. Det syns i våra årsbokslut och kvartalsrapporter, under rubriken räntebärande skulder. Alla analytiker och ägare har kunnat se dem helt tydligt.
Den kraftiga räntehöjningen svider – men är hanterbar, menar Blomqvist.
– Ingen företagsledare vill någonsin ha högre räntor eller kostnader. Det gör pengarna lite dyrare, men vi får vara glada att räntehöjningen har kommit i den här ordningen och att räntan inte var högre under pandemin när vi hade det svårt.
Bolagets första anstånd beviljades i april 2020, det sista i mars 2022. Blomqvist säger att man redan har återbetalat stora delar av det. Som mest har man haft nio miljoner euro i skuld till Sverige, och en miljon euro till Finland.
– Just nu har vi inga sådana anstånd i Finland, de är avbetalade.