Trots att alla Viking Lines livbojar flyter byter man ut ungefär en tredjedel av dem.
Orsaken är att andra bojar av ett märke som rederiet har, har visat sig sjunka.
-Men det är ingen akut risk, vi vet ju att våra livbojar flyter, säger Tony Öhman vid Viking Line.
SJÖFART För ungefär en månad sedan upptäckte man ett konstruktionsfel på vissa sorters livbojar. Det var bojar av det italienska märket Veleria San Giorgio som inte flöt när man kastade dem i vattnet. Inget av de åländska rederierna hade de bojarna.
Men nu har nya rapporter kommit där även livbojar av det brittiska märket Perrybuoy och av det grekiska märket Eval saknar flytbarhet. De grekiska finns ombord på bland annat Viking Lines fartyg och har lett till att man kommer att byta ut dem.
-Efter att det stod klart att de italienska livbojarna inte flöt testade vi flytbarheten av samtliga livbojar och att det inte läcker in vatten, säger Tony Öhman, teknisk direktör på Viking Line.
Ingen av de totalt ungefär 150 livbojarna som Viking Line har hade något problem.
Byter alla av märket
Trots det kommer man att byta ut alla av märket Eval, det är ungefär en tredjedel av livbojarna.
-Eftersom det har visat sig att det inte går att lita på att de är typgodkända, säger Öhman som förklaring.
Det kommer dock inte att ske nu på en gång.
-Vi vet inte vilket märke vi ska köpa in, så vi avvaktar lite och följer sjöfartsverkets rekommendationer. Det är ju ingen akut risk, vi vet ju att våra livbojar flyter.
Vissa kommer dock att bytas på en gång i och med att Viking Line har bojar av andra märken i lager. Någon stor kostnad att byta ut bojarna är det inte, säger Öhman.
Kontrollerar varje vecka
Ombord på Rosella har man 18 stycken livbojar - alla av märket Eval. Andreas Rosenkvist, safetystyrman ombord, sköter om kontrollen av dem.
-Det är inget fel på dem vi har, vi har testat dem, säger han och försäkrar att passagerarna ombord på Rosella inte behöver känna oro.
Orsaken till att livbojarna har sjunkit är att de spruckit och vatten har kommit in, vilket kan göra en livboj flera kilo tyngre. Bojarna ombord på Rosella kontrolleras varje vecka, berättar Rosenkvist.
-Vi tittar att lampan som hör till lyser, och att det inte är några synliga hål på dem.
Sedan problemen uppdagades har man också beslutat att införa regelbundna flytbarhetstester varannan månad för att undvika osynliga hål.
-Jag tror att allt beror på plasten. All plast tar stryk av solljus.
Exakt hur lång livstid en livboj har innan sol och vind förstört den kan han inte säga.
Fler kontrollerar
Enligt uppgifter till Yle ska Tallink Silja kontrollera alla sina livbojar och byta ut dem av de märken som haft problemen.
Även Eckerölinjen har valt att ta byta ut alla livbojar bojar av det italienska märket Veleria San Giorgio.
-Alla övriga har vi testat och vi har inga problem med dem, säger Jerry Bergman vid Eckerölinjen.
Matilda Andersson