Att det pågår illegala transporter ombord på Östersjöfartygen är inget nyhet för Tony Öhman. Genom sitt samarbete med polisen, tullen, gräns- och kustbevakningen har man under åren fått information om vad som pågår.
Viking Line har ett fartyg, Viking XPRS, på en av de hårdast drabbade rutterna Helsingfors-Tallinn.
– På det sättet blir vi indragna i något vi inte vill vara indragna i.
Rederiet är hänvisat till myndigheterna när det gäller det förebyggande arbetet, och man får kontinuerlig information, säger Tony Öhman.
– Det är absolut inget vi blundar för om vi upptäcker något, men det är frågan om ett samarbete.
Vilka åtgärder vidtar ni om ni upptäcker något?
– Det är oklokt att svara på det här. Allt man berättar kommer att utnyttjas av de som inte ska känna till vilka metoderna är.
Har ni genom åren upptäckt något sådant?
– Nog har det varit olika fall, men jag kan inte gå in på de enskilda fallen.
Vad kan ni göra för att hindra att de här transporterna sker?
– Vi har väldigt svårt att kunna påverka det här som rederi, annat än samarbeta och göra iakttagelser.
Noggranna kontroller
Enligt kommissarie Kjell-Åke Karlsson kan de kriminella personer som åker på båtarna utgöra en säkerhetsrisk. Men Tony Öhman tonar ned risken:
– Till den del det handlar om persontransporter är det ingen säkerhetsrisk. De utgör ingen fara för andra passagerare. I den mån de eventuellt transporterar farligt gods som inte tillåtet kan det utgöra någon form av risk. Men för det finns det rätt noggranna kontroller.
Vem gör de kontrollerna?
– Det är tullens kontroller, men också våra egna.
Kan man som passagerare känna sig trygg ombord?
– Absolut.
Kan inget göra
Tallinksilja har tre fartyg på linjen Helsingfors-Tallinn och ett fartyg på den andra hårt drabbade linjen Riga-Stockholm.
Hans Friberg, som är rederiets talesperson i säkerhetsfrågor, säger att honom veterligen har det inte förekommit illegala transporter ombord på fartygen.
– Vi är ju ett transportföretag och vi är inte inblandade i vad folk transporterar i sina bilar mellan olika länder.
Ni är det rederi som har flest fartyg på de drabbade rutterna. Vad anser du om att man använder era fartyg som transportmedel?
– Det är tråkigt. Men det åker säkert en hel del kriminella med tunnelbanan också, och det är inget Storstockholms lokaltrafik kan göra något åt heller.
Hans Friberg påpekar att man har ett gott samarbete med myndigheterna och att man rapporterar dem om man upptäcker något ombord.
– Vi hjälper dem också så långt vi kan när vi får förfrågningar.
Gör ni något förebyggande arbete för att förhindra transporterna?
– Kriminaliteten sker på andra ställen, inte ombord. Vi kan inte förebygga något som vi inte är inblandade i.
Att det skulle vara risk för säkerheten ombord tillbakavisar Hans Friberg.
Kan man resa tryggt med er?
– Ja, det kan man absolut göra.
Taru Keronen, vd för Eckerö Line som trafikerar mellan Tallinn och Helsingfors, säger att det inte är roligt att få höra om att kriminella åker med deras fartyg, men hon anser att de har ett bra samarbete med myndigheterna.
Taru Keronen har läst vad Svenska dagbladet rapporterat om de kriminella som reser över Östersjön och Finska viken, men hon har ingen mer information.
– Vi vet inte så mycket mer, vi har till exempel ingen information om vem som är vem på våra fartyg. Om myndigheterna önskar mer samarbete så följer vi förstås genast instruktionerna.
Eckerö Lines fartyg trafikerar rutten Helsingfors–Tallinn två gånger dagligen, men endast dagtid. Enligt Taru Keronen går det lugnt till ombord och eventuella kriminella har inte gjort något väsen av sig.
Nu ska rederiet troligen diskutera det här internt och eventuellt höra sig för om mer information av aktuella myndigheter.
Sandra Widing
sandra.widing@alandstidningen.ax
tel: 26 697
Emma Harald
emma.harald@alandstidningen.ax
tel: 26 645
Sandra Widing