Rederiaktiebolaget Eckerös ledning är tillräckligt tydliga; ett beslut om omflaggning av Birka Paradise ligger inte långt borta.
Men i väntan på ett styrelsebeslut väljer man att inte bekräfta ryktena.
SJÖFART - Det är klart att det ligger något i det här. Det har så att säga legat i färdens riktning sedan Eckerö flaggades ut. Jag tycker att vi har signalerat det här tydligt, säger Johan Dahlman, styrelseledamot i Rederiaktiebolaget Eckerö.
Men inget beslut är fattat än i frågan, det påpekar Dahlman vid flera tillfällen. Men frågan är komplicerad, menar han.
- Allting började med snusbeslutet och beslutet kring golfbanan. Och när nu ingenting ens rörts i de här frågorna så vet jag faktiskt inte vad man ska göra. Företagen måste ta de beslut som är korrekta ur företagets synvinkel, och politikerna måste fatta beslut ur samhällets synvinkel. Blandar man ihop de här ansvarsområdena är det inte bra. Däremot är det förstås alltid en bra idé att föra en dialog och försöka komma överens.
Har kritiserat regeringen
Finns det något Landskapsregeringen kan göra för att få er att ändra er?
- Jag har kritiserat den här regeringen för att de inte velat diskutera de här frågorna, och nu står vi där vi står. Det är lite sent att vakna upp nu.
Så det finns inte så mycket att göra?
- Min uppfattning är att man i näringspolitiska frågor försökt göra allting till en konflikt med näringslivet i stället för hitta lösningar i samråd med oss. Därför sitter de i den sits de sitter i nu.
När fattar ni beslut i frågan?
- Jag kan bara tala om frågan rent generellt. Men det är aktuellt, och det är alltså svårt att se vad regeringen kan göra i det här läget. Men oavsett hur det löser sig gäller det förstås att se framåt och göra det bästa av situationen.
Rederiaktiebolaget Eckerö har med Birka Paradise samma problem som med ms Eckerö, menar man från ledningshåll.
Glada och tacksamma
- Jag har uppfattat att både de åländska myndigheterna och Sveriges handelsminister Ewa Björling har engagerat sig i snusfrågan. Det är vi förstås både glada och tacksamma för. Men vi kan ju samtidigt se att det hos Social- och Hälsovårdsministeriet i Helsingfors, där tobakslagstiftningen ligger, snarast går åt motsatt håll. Det innebär att det tycks vara mer osäkert nu än tidigare att sälja snus under åländsk flagg, säger Björn Blomqvist, koncernchef för Rederiaktiebolaget Eckerö.
Hur viktig är snusförsäljningen?
- Den är viktig, och det känns inte som om den frågan kommit närmare en lösning. Samtidigt har vi en situation med en låg kurs på den svenska kronan, och det är något som gynnar våra konkurrenter som seglar under svensk flagg. Det är huvudfaktorerna.
Och när beslutar ni om omflaggning?
- Det är en högaktuell fråga.
Hur aktuell då?
- Jag kan bara upprepa att det är en mycket högaktuell fråga.
Innebär ingen katastrof
Men det behöver inte innebära katastrof för de åländska kommuner som drabbas av utflaggningen, menar Bjarne Lindström, chef för Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.
- Man kan säga allmänt att utflaggningar inte är bra för den åländska ekonomin, men så länge arbetsplatserna är kvar och de som jobbar ombord fortsätter att jobba ombord, blir inte skadan så stor. De genererar aktiviteter och inkomster, man måste inte flytta och så vidare.
Hittills har Åland klarat sig bra, menar han.
- Erfarenheterna av de utflaggningar vi haft hittills har varit att den åländska ekonomin tålt det. Så länge det inte leder till en kraftigt ökad arbetslöshet är det överkomligt.
Fredrik Granlund