Kritiken lät inte vänta på sig när De obundnas gruppledare Marcus Måtar öppnade tisdagens debatt med partiets gruppanförande. Han lyfte upp flera saker i budgetförslaget som partiet inte kan ställa sig bakom, trots att man ingår i regeringssamarbetet, som hur kommunerna behandlas och den lånefullmakt landskapsregeringen (LR) begär av lagtinget.
– Jag vill påminna om att det här var väldigt tydliga vallöften som gavs, sade han, och fortsatte:
– Upplåning riskerar att bli mycket dyrt och vi skuldsätter kommande generationer, vilket Obunden samling anser att vi inte har rätt till.
Marcus Måtar sade att partiet redan inför årets budget var skeptiskt till den lånefullmakt som fanns med, men som inte har behövt användas.
– Vi föreslår att vi inte ska ha någon fullmakt. LR får återkomma med en tydligare behovsutredning.
Han kallade det också ”kommunmisshandel” från den förra LR och sade att De obundna inte är nöjda med att nuvarande majoritet ”fortsätter pressa” kommunerna.
Därefter gav han LR en känga för hur budgetprocessen gått till.
– Budgetprocessen som har föregått budgetförslaget har präglats av en osedvanlig brådska, som nu innebär att finans- och näringsutskottets arbete blir desto viktigare. Vi från Obunden samling kommer inte att acceptera ytterligare en budgetprocess av det här slaget. Vi ser med tillförsikt fram emot finans- och näringsutskottets behandling och att man städar bort vissa element, sade han, och fortsatte senare:
– Vi vet alla hur processen har gått till och den har gjort att vi inte är moraliskt förpliktade att stå här och tiga.
Moderatstöd
Inte helt oväntat fick Marcus Måtar stöd och beröm av Jörgen Strand (MSÅ), som tidigare gått ut bland annat i Ålandstidningen för att kritisera både budgeten och processen bakom den.
– Jag kunde säga ”ja, amen” till anförandet. Det innehöll i stort sett alla delar jag eventuellt hade tänkt ta upp i ett kommande anförande, men jag kanske inte ens behöver hålla det nu, sade han.
Också Wille Valve, nyutnämnd partiledare för Moderat samling, medgav att det finns saker som partiet saknar i budgetförslaget.
– Jag saknar reformambitioner, det ska jag inte sticka under stol med. Vi har en väldigt livlig diskussion inne i regeringsblocket om detta.
ÅF står inte bakom
Obunden samling och Moderaterna var inte de enda som uttryckte missnöje med budgeten och dess process. Anders Eriksson (ÅF) stämde också in.
– Ålands framtids förslag har kanske inte riktigt nått fram, om jag uttrycker mig diplomatiskt, sade han, och fortsatte:
– Det har, som flera har sagt både i offentligheten och i andra sammanhang, varit en väldigt speciell budgetprocess den här gången. För mitt vidkommande kan jag inte tiga längre. Det var ett visst klockslag vi skulle meddela finansministern och jag sade att jag inte kan stå bakom det här förslaget, det är bara så.
Centeruppror
Från Centern var man inte nöjd med den uppenbara bristen på enighet i majoriteten. Vice lantrådet Harry Jansson (C) kallade Marcus Måtars anförande
”populistiskt”.
– Hela budgetprocessen i övrigt kommer att bli ett test på De obundnas regeringsduglighet, sade han.
Även andra från Centern reagerade.
– Den är ingen höjdare, den här debatten. Vad ska folk tro att vi håller på med här i lagtinget? frågade Torbjörn Eliasson Marcus Måtar.
– Obunden samling sitter också runt regeringsbordet, då blir det här lite märkligt. Är det inte så att Obunden samling därmed också godkänt regeringsförslaget? frågade Robert Mansén.
Anders Erikssons anförande togs inte heller emot bra hos Centern.
– Är ledamoten missnöjd måste ni ju meddela det, sade Harry Jansson.
Frågande opposition
Från oppositionen ställde man sig frågande till hur väl regeringsbasen egentligen håller ihop.
– Vi ser en kraftig nedskärning från LR:s sida gentemot kommunerna. Men Obunden samling står ju bakom det här, eller är inte längre Obunden samling en del av regeringen? frågade Ingrid Zetterman (Lib) Marcus Måtar.
Marcus Måtars svar var att De obundna fortsatt är en del av regeringssamarbetet.
– Men vi är inte nöjda med hur kommunerna hanteras i den här budgeten och vi räknar med att de ännu ska kompenseras som utlovat.
När Anders Eriksson var klar med sitt anförande stod Katrin Sjögren (Lib) tvivlande. Varken självstyrelsen eller parlamentarismen fungerar om en tillfällig majoritet i finans- och näringsutskottet ska reda upp budgeten, menade hon.
– Jag vet inte hur vi ska reda upp det här, det är något som jag aldrig har varit med om förut. Majoriteten har ett ansvar, jag tycker att samtliga majoritetspartier måste ta sig en funderare på hur vi ska köra den här budgetprocessen. Det blir mycket, mycket märkligt alltihop, sade hon.