Samarbetet mellan polis och sjöbevakning är synnerligen viktigt och sjöbevakningens närvaro är av stor vikt i skärgårdssamhällena.
Det påpekar landskapsregeringen i ett utlåtande om planerna på att stänga Storklubb 2011.
POLITIK Landskapsregeringen (LR) är förstås mot gränsbevakningens planer att stänga Storklubbs sjöbevakningsstation i Föglö, eller, som det formellt heter, organisera om inom gränsbevakningen och slå ihop Storklubb med stationen på Kökar.
Det är synnerligen olyckligt om Storklubb stängs och antalet anställda dras ned, skriver LR i ett utlåtande till inrikesministeriet.
LR pekar på överenskommelseförordningen från 2004 om utökat samarbete mellan gränsbevakningen och den åländska polisen när det gäller skydd och övervakning.
Ett mycket bra och nyttigt samarbete inte minst på miljöns område, skriver LR.
Minskad bevakning
Gränsbevakningen har under de senaste tjugo åren minskat med 35 procent samtidig som både nöjes- och nyttotrafiken till sjöss ökat markant.
LR pekar på att med 17.000 passager i nord-sydlig riktning och 14.000 i öst-västlig årligen är risken stor att något kan hända.
- Vi hade 16 nära på-situationer år 2006 och 20 år 2007, säger lantrådet Viveka Eriksson (lib) som presenterar protestskrivelsen mot nedläggningen.
Ligger centralt
Ett ytterligare argument för bevarad övervakningskapacitet är Ålands fortsatt strategiska läge. Gasledningen i Östersjön från Sankt Petersburg till norra Tyskland understryker detta.
Att stänga Storklubb är oklokt också därför att just Storklubb ligger centralt i havsområdet. Från Storklubb kommer man snabbt på plats till exempel vid sjuktransporter, skriver LR.
Ingen sägs upp
Åtta personer är i dag anställda vid Storklubb. Ingen kommer att sägas upp utan personalen flyttas till andra stationer, i praktiken främst Mariehamn och Kökar.
LR har besökt Storklubb och också vart i kontakt med Föglö kommun. Om Storklubb stängs vill Föglö ha en gemensam arbetsgrupp med LR om vilka konsekvenser nedläggningen får för kommunen.
Kerstin Österman