Ålandstidningen tog därför reda på vad vattensamlingen beror på.
Arbetschef Stefan Nordas vid Mariehamns stads markenhet säger att det rör sig om ett vattensystem från Jomala som fortsätter via Odaldiket som hamnar i bassängen. Slutdestination för regnvattnet är Slemmern i Mariehamns östra hamn.
– Det är meningen att vattnet inte ska rinna ut för snabbt, annars spolas alla partiklar med ut i Slemmern.
Också planeringsingenjören Staffan Eriksson vid Mariehamns VA-verk säger att allt fungerar som det är tänkt.
– Det är därför dessa bassänger finns.
Finns det något sätt att snabba upp processen?
– Det finns det, men det är inget vi eftersträvar. För att få en bra rening ska vattnet rinna undan långsamt. Om vattnet exempelvis skulle komma med full fart till den nya bassängen vid Nabbens våtmark, tappade vi all nytta med bassängerna.
Ingen stängselplan
I nuläget anser man alltså att systemet fungerar väl, åtminstone i de norra delarna av staden.
– Där har vi allt under kontroll och på vägen ut till Slemmern ska vattnet passera fyra bassänger plus den nya vid Nabbens våtmark. Däremot har vi ett önskemål om att längre fram kunna bygga rening även för vattnet från innerstaden.
Den huvudsakliga bassängen vid gränsen till Jomala rymmer cirka 4.500 kubikmeter vatten. När fylls av regnvatten, fylls det även kontinuerligt på neråt i systemet.
Kan ni tänka er att genom skyltning varna lekande barn för bassängerna, eller att ingärda bassängen vid Odaldiket?
– De barn som eventuellt leker där läser väl knappast skyltar, och vuxna förstår nog att bassängen har en funktion. Att stängsla in bassängen har aldrig varit vår tanke, det handlar trots allt om ett naturligt fenomen.
Inte heller Stefan Nordas är inne på att ingärda området.
– Risken finns förstås att barn kan springa dit, men det har hittills aldrig varit på tal att bygga stängsel runt bassängerna.
Peter Pussinen