Air Leap är ett svenskt bolag och ansökan om en rekonstruktion sker därför i Sverige. Ansvarig företagsrekonstruktör för Air Leap Aviation Ab, utsedd av Attunda tingsrätt, är advokat Lars-Henrik Andersson från Cirio advokatbyrå i Stockholm.
Ålandstidningen kontaktade Lars-Henrik Andersson som säger att han har haft kontakt med landskapsregeringen sedan i tisdags, och att han därigenom har meddelat att Air Leap inte kommer att ha ekonomiska förutsättningar för att trafikera linjen på villkoren i gällande avtal under rekonstruktionen.
Anser du att höjningskravet från 1.748 till 5.000 euro per avgång är rimligt?
– Ja, det är rimligt utifrån förutsättningar och alternativ.
Hur motiverar du den höjningen?
– Eftersom Air Leap har gått in i en rekonstruktion måste bolaget förhålla sig till vad som behövs för att man ska kunna betala sina kostnader. Givet passagerarantal på linjen under pandemin är det vad som krävs för att upprätthålla linjen under den här extrema situationen.
Lars-Henrik Andersson säger också att alternativet i sådana här lägen normalt sett är en konkurs.
– Om regionalflyg i Norden ska överleva måste upphandlande myndigheter i Sverige, Norge och Finland få en stabil marknad där verkliga kostnader för linjerna täcks. Annars finns det en stor risk att scenariot vi nu ser fortsätter att upprepas i cykler om två till fyra år.
Du har tidigare varit rekonstruktör även för Next Jet och torde ha en god insikt i vikten av fungerande flyglinjer till och från Åland. Hur ser du på Air Leaps handlande ur det perspektivet?
– Jag var konkursförvaltare för Next Jet och har stor förståelse för att man måste ha fungerande flyglinjer till och från Mariehamn. Jag tror också att landskapsregeringen kommer att hitta sätt att fortsätta ha en fungerande flygtrafik till och från Åland och kunna lösa situationen även på kort sikt. Förhoppningsvis kan man få till fungerande avtal som också är hållbara över tid.
Vad händer härnäst eftersom Air Leap, trots landskapsregeringens ultimatum, har valt att inte flyga?
– Air Leaps trafik är fryst under en period om cirka en månad där vi försöker finna en finansiell lösning som fungerar över tid, säger Lars-Henrik Andersson.