Lördagens marknad under Getadagen kryllar av både besökare och säljare. En del har deltagit nästan alla år medan andra är första gången på plats. Systrarna Olivia och Sophie Kjellander, tio och åtta år, säljer egengjorda målningar tillsammans med kompisen Leonora Bellafesta, nio år. Hennes lillasyster Cornelia Bellafesta, tre år, har också bidragit med målningar.
– Vi har sålt två stycken hittills, en av dem gjorde jag, säger Olivia Kjellander stolt.
Leonora Bellafesta visar upp en köpt tavla som hon målat om.
– Det var en lök här som jag målade över och sen lade jag till en blomvas och ett rävhuvud.
Målar du mycket hemma?
– Ja, mycket. Jag gillar att måla med många färger.
Vad är det bästa med att måla?
– Att man kan göra lite vad man vill och uttrycka sina känslor. Om man är ledsen kan man måla med mörka färger till exempel.
På uteserveringen sitter Gunilla Olsson och Anders Westerlund som precis köpt varsin Ålandspannkaka. De bor i Uppsala men tillbringar somrarna i Östergeta.
– Vi är på Getadagen nästan varje år, säger Gunilla Olsson.
– Vi kom precis hit, sonen måste få Ålandspannkaka, säger Anders Westerlund.
Smakar den bra?
– Den är god men inte lika god som den Kristina Wigrén gjorde på Enebo när det var öppet. Hon gör den bästa Ålandspannkakan.
När de ätit upp planerar de att titta runt lite och kanske köpa fisk från Bergmans.
Hälsosamt godis
Två nykomlingar på Getadagen är Maria Tkachenko och Valentyn Shabarkevych från Ukraina.
Vad säljer ni?
– Vi säljer hälsosamt godis, fruktchips och köttsnacks som passar bra till öl, säger Maria Tkachenko.
– Det är populärt i Ukraina, säger Valentyn Shabarkevych.
Maria Tkachenko berättar att många ukrainare föredrar att äta sockerfritt och att det finns många företag som satsar på att sälja hälsosamma snacks i matbutikerna där.
– Jag tror inte att det är lika vanligt på Åland. Det verkar inte finnas så mycket här, men jag hoppas att ålänningarna är nyfikna.
Kompisarna Simon Vandepitte från Belgien och Clément Massé och Némo Fontanié från Frankrike hamnade på Getadagen av en slump.
– När vi cyklade tidigare var vi på väg till ett naturreservat men råkade få syn på det här. Vi tyckte det såg trevligt ut så vi stannade, säger Clément Massé.
Han och Némo Fontanié bor numera i Finland för att studera biologi vid Uleåborgs universitet.
– Nu jobbar jag på Husö biologiska station för att göra ett forskningsprojekt för universitetet. De här två kom hit för att hälsa på mig, säger Némo Fontanié.
– Om han jobbar här igen kommer vi gärna tillbaka. Det är väldigt fint här, säger Simon Vandepitte.
Innan de beger sig vidare passar de på att äta vårrullar från Lolo’s kafé.
Bok om namn i Geta
Under Getadagen finns den nytryckta boken ”Skärgårdsnamn i Geta” till salu. Den innehåller en avhandling av Inga-Britt Öfverström, en numera bortgången bibliotekarie.
– Hon gjorde sin pro gradu avhandling 1962 vid Stockholms universitet. Den handlar om namn i Geta och varför de heter som de gör, säger Yngve Påvall som hjälpt till att sammanställa boken.
Den innehåller 1.300 ortnamn, varav 500 är skärgårdsnamn. Pengarna från försäljningen går till Geta företagarförening.
– Det finns många vackra och tjusiga namn i den, säger Yngve Påvall.
Ida Rajalin gör comeback till Getadagen efter en paus på fyra fem år. Hon säljer en hel del hantverk av trä som hon gjorde sist men nu finns också sydda hantverk till salu som väskor, nyckelringar och pumpor.
– Jag har fått ett intresse för att sy. Jag försöker återanvända mycket material, pumporna är gjorda av stickade tröjor bland annat.
Bland trähantverken finns underlägg, brickor, krokar och dörrkransar. Det mesta materialet kommer från hennes pappas och farbrors snickeri Vedberg.
– Det har varit mycket folk här i dag och många turister. Det är roligt att folk hittar hit.