Stadsstyrelsen i Mariehamn behandlade i går stadsdirektörens förslag till budget för 2021 samt ekonomiplan för 2022 och 2023. Nästa vecka tar stadsfullmäktige över budgeten.
Stadsstyrelsens ordförande, Ingrid Zetterman bjöd efter sammanträdet in till en presskonferens där hon redogjorde för stadens valda strategi att inte förvärra mariehamnarnas situation ytterligare trots det redan dystra läget.
– 2021 kommer att bli ett mycket svårt år för mariehamnarna och för ålänningarna, men nu är det viktigt att inte dra i handbromsen.
Budgetförslaget som i korthet presenterades visar ett totalt minus på nästan fem miljoner euro – ett minusrekord i Mariehamns historia.
– Våra intäkter har sjunkit drastiskt, särskilt gällande inkomstskatter, men även gällande landskapsandelar som har sjunkit med ungefär en miljon euro, säger Ingrid Zetterman.
Ingen skattehöjning
Ett minusresultat av den storleksordningen måste hanteras i framtiden. Det ska, enligt stadsstyrelsen, ske främst genom justeringar i verksamheten – det vill säga minskade ramar.
– Alternativet är skattehöjningar.
Under stadsstyrelsens sammanträde röstade socialdemokraterna och Hållbart initiativ för höjda skatter under åren 2022 och 2023, övriga ledamöter röstade för justerade ramar.
Ingrid Zetterman berömde under presskonferensen förvaltningen och nämnderna för ett gott jobb med budgetramarna.
– Man har från såväl tjänstemanna som politiskt håll gjort ett väldigt gott arbete med den saken.
”Mellanmjölksbudget”
Osäkerhetsfaktorerna inför kommande år är, enligt stadsstyrelsen, stor. Man vet i nuläget inte hur coronaviruspandemin utvecklar sig, man vet heller inte hur arbetslöshetssiffrorna kommer att se ut framöver och dessutom kommer det två stora kommunala lagstiftningspaket som för med sig frågetecken för framtiden.
– Därför har vi försökt hantera frågorna enligt en gyllene medelväg.
Peter Enberg (MSÅ), valde under presskonferensen att referera till den medelvägen med termen ”mellanmjölksbudget som ingen är riktigt nöjd med, men där alla får något”.
– Men det är bra att flagga för eventuella nedskärningar framöver så man inte plötsligt behöver dra hårt i handbromsen.
Trots de dystra siffrorna som presenterades kunde man också peka på några nyheter.
– Vi är jätteglada över att nu avsätta medel för att uppnå målet att bli årets stadskärna 2024. Det blir ett anslag i samarbete med City Mariehamn, sade Ingrid Zetterman.
Gröna siffror 2023
Den andra nyheten var att man inför möjligheten att ha sina barn på daghem på 80 procent. Maxtaxan ökar från 200 euro till 240 euro.
– Med en 80-procentsplats skulle avgiften då landa på 192 euro.
Ett förslag under sammanträdet gjorde gällande att införa 80-procentsplatserna med bibehållen maxtaxa på 200 euro.
Utvecklingsbehovet inom äldreomsorgen har varit akut i Mariehamn under en längre tid. Nu väljer man att stärka förvaltningen och tjänstemannakåren i syfte satsa mer på utveckling på området.
– Det är vi glada att kunna presentera.
Stadsdirektör Barbara Heinonen sade under presskonferensen att det finns stora osäkerhetsmoment under 2021.
– Men nästa år är inte en tid för inbromsningar, det är en tid för planering av strukturella förändringar. Det görs genom att under planeåren 2022 och 2023 minska driftskostnader och verksamhetskostnaderna med 2,5 procent. På så vis kan vi få ett plusresultat det sista året.
Sevicenivån ska, enligt henne, vara fortsatt god.
– Men jag vill vara ärlig och säga att det måste göras stora ändringar som innebär kvalitetssänkningar.
Lånefinansierade investeringar
Staden kommer att behöva låna medel för sina investeringar.
– Men tack vare en god strategi under många år har vi avkortat våra lån. Därför kan vi också låna nu när vi blir tvungna, sade Barbara Heinonen.
Till de lånefinansierade investeringarna hör bland annat Ytternäs skolas om- och tillbyggnad samt kommande daghemsprojekt.
Mariehamns stad saknar tillgång till råmark, något som Barbara Heinonen påpekade. Hon vill få till stånd en diskussion med landskapet om en god centralortspolitik.
– Om vi kunde få tillgång till Svinö holme skulle vi trygga vår råmark 20 år framöver, något som man egentligen redan har lovat i samband med kommunreformen.
Anna Holmström (C) lyfte projektet Doktorsvillan i Badhusparken.
– En kommitté avslutade sin rapport om Doktorsvillan redan 2019. En ny kommitté har nu tagit fram en kostnadsberäkning samt två alternativ.
En omröstning resulterade i att 325.000 euro tas upp i budgeten för att projektera och förverkliga upprustningen av villan. Summan innefattar upprustning av ventilationssystemet, ett professionellt kök samt en elsanering och ett återställande av villan till originalskick.
(S) vill se skattehöjning
Nina Fellman (S) aviserade sin stolthet över budgetarbetet och det faktum att man inte mitt i en kris ytterligare fördjupar en redan existerande svacka.
– Det är rätt väg att gå att hålla stadens verksamheter flytande i stället för att höja avgifter för människor som kanske är arbetslösa och permitterade. Det har på många sätt varit en väldigt konstruktiv budgetprocess även om vi inte har varit överens om allting.
Bland annat pekar hon på höjningen av barnomsorgsavgifterna.
– Vi tycker att man ska fundera på att bibehålla den goda välfärden som Mariehamn har, det är vår starkaste valuta.
Därför föreslår hon en skattehöjning på 0,5 procentenheter i stället för att skära ner ramarna för 2022 och 2023.
Enligt ramarna för 2022 går staden 1.457.000 minus, medan man 2023 räknar med ett plusresultat på 354.000 euro.
Peter Pussinen