Samtidigt som rektor Bodil Regårdh planerade för att ta i bruk den splitternya ladugården vid naturbruksskolan fick hon beskedet att skolan ska stänga våren 2011.
- Bittert? Ja, säger hon.
BUDGETEN 2010 Som Ålandstidningen berättade i går föreslår landskapsregeringen (LR) i budgeten för 2010 att naturbruksskolan stängs våren 2011. Skolan blir för dyr att driva med tanke på hur få elever som går där.
Har du förståelse för det?
-Jag förstår att det inte går att driva en skola med bara några i varje grupp. Å andra sidan har jag hört att skolan är byggd för 50 elever. Vi har 38 i dag.
Naturbruksskolan var för Struktur 07 som hade sammanfört alla gymnasialstadieskolor till en enda gymnasieskola. Enligt Bodil Regårdh hade det varit räddningen för den lilla naturbruksskolan att ingå i ett större sammanhang.
Maskinskötare
Hon hade gärna fortsatt med djurskötarlinjen som fick full beläggning på alla åtta platser när den startade. I planerna fanns också en maskinskötarlinje.
- I Sverige får man inte längre sätta sig i en grävmaskin utan att ha utbildning. Samma krav kommer säkert att börja gälla här också.
För Bodil Regårdh gäller det nu att se till att de studerande som går på skolan får en bra utbildning och sin examen. Det kanske inte blir alldeles lätt att genomföra eftersom lärarna sannolikt söker sig bort. Av de 16 anställda är sex lärare, sju med rektorn.
Ny dyr ladugård
När skolan stängt ska skoljordbruket Jomala gård med knappt 30 hektar mark säljas. I försäljningen ingår den splitternya lösdriftsladugården med plats för 40 dikor med kalvar, byggd av landskapet för 400.000 euro. Det priset kan man glömma att få ut vid en försäljning, spår rektor Regårdh.
- Jag började jobba för en ny ladugård när jag blev ordinarie 1998. När den är inflyttningsklar kommer beskedet att vi ska stänga. Det känns bittert.
Vad stängningen betyder för lantbruksnäringen vågar hon inte sia om.
- Det ser vi om tio år. Klart är att skolan är motorn i landsbygdscentret som byggdes upp för landsbygdsnäringarna.
Kerstin Österman