En utredning som Norra Ålands utbildningsdistrikt (NÅUD) låtit ta fram kring skicket på Godby högstadieskola ger vid handen att det finns ett mycket omfattande investerings- och kapitalbehov. Förbundsstyrelsen skickade nyligen renoveringsplanen för kännedom till de fem medlemskommunerna Finström, Saltvik, Sund, Geta och Vårdö.
I planen presenteras tre alternativ och en grov uppskattning av kostnaderna för dem:
Endast underhåll av skolan uppskattas på lång sikt kosta 7,4 miljoner euro, en ombyggnation hamnar på omkring 11,9 miljoner och en nybyggnation beräknas landa på 20,5 miljoner. De två dyrare alternativen omfattar anpassningar för en moderniserad undervisning.
Kommunförbundets verksamhet bekostas av de fem medlemskommunerna gemensamt, och fördelas enligt hur många elever Finström, Geta, Saltvik, Sund och Vårdö har i skolan.
Största medlemmen
Flest antal elever i skolan har Finströms kommun, som också är den enda medlemskommunen vars kommunstyrelse hunnit ta upp renoveringsplanen.
Kommunstyrelsens anvisningar till Finströms representanter i NÅUD:s beslutande organ är rakt på sak: Omfatta inte något av de föreslagna alternativen.
– Att de är för dyra är en orsak. Sedan kommer det här på sätt och vis ur det blå. Det har pågått någon sorts utredning av renoveringsbehovet sedan 2018, men det har inte förts någon dialog kring tidpunkt och finansiering med medlemskommunerna, säger Finströms kommundirektör Magnus Sandberg.
I Finström reagerar man på att beloppet för långsiktigt underhåll enligt renoveringsplanen är sex gånger högre än i NÅUD:s ekonomiplan, för ombyggnation tio gånger högre och för nybyggnation 17 gånger högre.
– Det går inte att genomföra en renovering av den omfattningen med de ekonomiska förutsättningarna som finns i dag, säger Magnus Sandberg.
Sätt nivå
I stället vill kommunstyrelsen se en dialog mellan medlemskommunerna kring nivån på kostnaderna för en kommande renovering av skolfastigheten.
– Förhoppningsvis leder dialogen till att man kan komma överens om vilken nivå på satsningen vi ska gå in för innan vi skrider till verket och beställer ritningar. Det tenderar annars byggas förväntningar som inte kan förverkligas.
Hur ser skicket på skolan ut?
– Det har gjorts otaliga undersökningar och alla förstår att det måste göras någonting åt fastigheten. Det har gjorts åtgärder etappvis och vi har utgått från att man tänkt gå vidare med att åtgärda taket, som det ju i princip beviljats medel för. Sedan är det dräneringen och så finns det småbrister och olika byggnadstekniska önskemål.
Minskat elevunderlag
Skolan har det här läsåret en bit över 200 elever, från 2026 beräknas antalet öka till runt 245 för att sedan sjunka igen.
– Det behöver man fundera på när man gör prioriteringar, säger Magnus Sandberg.
Även Sunds kommundirektör Andreas Johansson har noterat att elevantalet sjunker.
– Det ska man väga in när man diskuterar sådana här renoveringsplaner.
Sunds kommunstyrelse tar upp renoveringsplanen i slutet av oktober.
– Som jag förstått det har man i planen inte bara lagt in vad fastigheten behöver, utan också vilka pedagogiska önskemål man har. Jag tror att det är där priset har stuckit iväg, säger Andreas Johansson.
I NÅUD:s ekonomiplan för åren 2024-2025 står det att ett kontinuerligt underhåll behövs för att bibehålla en välskött och tidsenlig byggnad. 700.000 finns med i planen för renoveringar nästa år, och 500.000 året därpå.
Tre olika alternativ
1. Långsiktigt underhåll
• Ytrenoveringar och vissa åtgärder på gården.
• Kostnad: 7,4 miljoner euro.
• Målet är att hålla byggnaden i gott skick.
• Nackdelar: Fortsatt hög energiförbrukning, ingen modernisering, höga kostnader på grund av gammal byggnad, fortsatt dåliga trafiklösningar, gammal isolering på vinden vilket inte är att föredra ur brandsäkerhetssynpunkt.
2. Ombyggnation
• Ytrenoveringar samt ombyggnation av bland annat kök, personalutrymmen, västra trapphuset och alla våtrum, ombyggnad av pelar-balksystem i källaren och så vidare.
• Kostnad: 11,9 miljoner euro.
• Fördelar: En modernisering och delvis en anpassning för modern undervisning. Bra trafiksäkerhetslösningar.
• Nackdelar: Delvis samma nackdelar som i alternativ ett samt höga investeringskostnader, ökade omkostnader vid byggtiden jämfört med alternativ ett, olägenhet för brukarna under byggtiden.
3. Nybyggnation
• Ytan har beräknats på den befintliga skolans ungefärliga ytor samt de ytor som byggs till i alternativ två (394 kvadratmeter).
• Kostnad: 20,5 miljoner euro.
• Fördelar: Helt ny byggnad anpassad för modern undervisning och med bra trafiksäkerhetslösningar och lägre energiförbrukning.
• Nackdelar: Höga investeringskostnader, ökade omkostnader under byggtiden jämfört med alternativ ett, eventuellt krävs ett markköp.