Norra Ålands utbildningsdistrikt (NÅUD) har strukit en planerad post på 24.000 euro för köp av talterapitjänster från Mariehamns stad ur sitt budgetförslag för 2025. Finström och Vårdö ifrågasätter behovet av en talterapeut i skolorna och anser att ansvaret för sådana tjänster hör till ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård). Under torsdagen behandlar NÅUD:s fullmäktige budgeten och ska ta ett slutgiltigt beslut.
– Styrelsens förslag är att tjänster för talterapi ska strykas, men det är upp till fullmäktige att ta beslut, säger styrelseordförande Madeleine Lindblom.
Som Ålandstidningen skrivit beslutade Mariehamns stad tidigare i år att inrätta en ny tjänst som talterapeut. Tjänsten ska ingå i den gemensamma organisationen tillsammans med barnomsorgs- och skolpsykologer. Kostnaden för tjänsten uppskattas till cirka 57.000 euro per år och ska delas mellan de kommuner som väljer att delta i finansieringen.
”Elevernas rätt”
NÅUD-styrelsens förslag att stryka medlen möts av stark kritik från Ålands lärarförening, som menar att en talterapeut i skolan fyller en viktig funktion som skiljer sig från ÅHS insatser.
– Alla elever på Åland bör ha tillgång till en talterapeut, säger Karsten Steiner, styrelseordförande för Ålands lärarförening.
Enligt honom handlar det inte bara om individuella språkfel, utan om att skapa ett nära samarbete mellan talterapeuten och lärarna för att främja elevernas trygghet och kommunikation.
– I klassrummet lär man sig att använda ett språk, att uttala hela meningar i stället för att bara ropa ut ett ord. Många elever i dag vågar av olika anledningar inte uttrycka sig muntligt, trots att de har stora resurser som syns i deras skriftliga arbete, säger han.
”Ett missförstånd”
Talterapeuten hjälper också elever att lära sig hur man deltar i diskussioner och uttrycker sig adekvat i olika sociala sammanhang, något som Karsten Steiner menar är avgörande för deras utveckling. Han tror att kommunerna kan ha missuppfattat tjänstens syfte.
– Jag tror att kommunerna har missförstått vad det handlar om. Det här är inte den traditionella typen av talterapeut som arbetar med enskilda språkfel. Det är en mer modern funktion som skolorna i Mariehamn och på södra Åland får tillgång till, och som skulle kunna införas på norra Åland för en relativt låg kostnad.
Lärarföreningen ser beslutet som negativt för lärarna och en risk för elevernas framtid. De uttrycker särskild oro över att elever i norra Åland riskerar att få sämre förutsättningar än sina jämnåriga på andra delar av Åland, en fråga som de också lyfter i en insändare på sidan 4.