Vad är Arctic Arts Summit för något?
– Det är en slags konst- och kulturfestival som knyter samman regionerna kring norra polcirkeln. Festivalen fungerar som ett sammanträde för konstnärer, kulturarbetare och andra aktörer från både de länder som ligger belägna vid norra polcirkeln och även urfolk från Kanada, Alaska, Norden och andra regioner.
– Festivalen är egentligen en strävan efter att skapa ett sammanhang och lyfta upp konstnärer och andra kulturutövare som finns på dessa platser långt uppe i norr och för att stärka konstscenen. Årets tema är ”Connection to the land” och man vill lyfta urfolkens perspektiv genom festivalen.
Hade du någon relation till evenemanget från innan?
– Nej jag visste inte ens att det existerade. Det är via mitt miljöjournalistikutbyte, Nordic Canadian Fellowship Environmental Journalism som är ett dotterprojekt av Nordic Bridges, som jag deltar.
– Det är häftigt hur Norden, Kanada, och områdena kring norra polcirkeln har så mycket samarbeten och många knytpunkter som man inte själv är medveten om, säger hon.
Du ska både leda ett panelsamtal och sitta med som panelist i ett panelsamtal, vad ska de handla om?
– Jag kommer dit i egenskap av journalist med tyngdpunkt på klimatfrågan. Jag representerar den unga miljöjournalistikens värld, samtalet som jag ska leda handlar om att ta sig an klimatfrågan genom internationellt samarbete och kulturellt ledarskap och genom ungdomsarbete. Vi kommer även att diskutera hur det påverkar att ta in perspektiv från urfolken i klimatarbetet och i debatterna. De fyra panelisterna som deltar i diskussionen som jag leder kommer alla från olika urfolk.
– Samtalet kommer också att handla om hur man kan hitta ett bra sätt för unga att jobba för klimatet, samt vad som faktiskt är hållbart när det kommer till ungas miljökamp. Sedan kommer vi även att diskutera vilka samarbetsmöjligheter det finns kring norra polcirkeln och vad det kan innebära för klimatet. Diskussionen kommer även att gå in på vad som kan göras för att lyfta klimatet mer inom den kulturella sektorn, och hur man kan prata om klimatfrågan på ett nyanserat sätt för att undvika polarisering. Åland kommer även att få synlighet då jag pratar om vad jag sysslar med och min bakgrund.
– Det samtalet som jag ska sitta med i som panelist är det samtal som knyter ihop och avslutar hela festivalen. Samtalet kommer att behandla vad som leder oss framåt med de frågor som festivalen har lyft.
Hur har du förberett dig inför festivalen?
– Jag var i Norge nyligen med miljöjournalistikutbytet som jag är med i, och jag tror att det var en väldig läroprocess för mig i hur klimatkampen ser ut i bägge världsdelar. Sen har jag även läst mig in på de panelister som jag ska diskutera med, säger hon.
Hur känns det att du ska få uppleva det här?
– Jag är verkligen väldigt hedrad att få vara med på ett sådant evenemang. Det känns som en otrolig möjlighet för både kunskapsinhämtning och att knyta kontakter.
– Jag känner mig verkligen lyckligt lottad och jag tycker att det är jätteviktigt, fint och lärorikt att vi kommer att få vara på ett urfolks territorium, och jag är väldigt glad att urfolksperspektivet får en så stor plats i evenemanget.