Enligt Yles uppgifter utsattes riksdagens webbplats för en rysk hackerattack under tisdagen. En rysk hackergrupp vid namn NoName57(16), som varit aktiv under kriget i Ukraina, har tagit på sig gärningen.
Motivet till hackerattacken ska vara Finlands val att ansluta till Nato. ”Vi bestämde oss för att göra ett ”vänligt” besök i grannlandet Finland vars myndigheter blivit så angelägna om att gå med i Nato”, publicerade gruppen på Telegram.
Riksdagen har bekräftat attacken men uppger att ingen intern information ska ha spridits, skriver Yle. Attacken utreds för tillfället av Cybersäkerhetscentret.
Ronny Lundström är IT-chef för landskapsförvaltningen på Åland. Han säger att attacken inte var helt oväntad.
– Det har pratats om en ökad risk och att den här typen av attacker är att vänta, säger han.
Tror du Åland kan komma att uppleva liknande attacker?
– Visst finns det en risk, vi ligger på samma sätt i riskzonen. Den här typen av attacker är relativt enkla att genomföra.
Den typ av attack som riksdagens webbplats utsattes för i tisdags, syftade inte till informationshämtning utan endast till att överbelasta och hämma användningen av webbsidan. Ronny Lundström menar att attacker av den här typen är enkelt genomförda, eftersom att inget intrång i datorer eller servrar sker.
– Den här typen av attacker är ”snällast”. Det rör sig inte om någon typ av datorintrång, de blockerar endast trafiken. När attacken är över är faran över.
Ronny Lundström säger att det är en ständig kapplöpning mellan beredskapen för att motverka den här typen av attacker och de som utför hackerattacker.
– Det är en katt och råtta lek mellan ny teknik och nya verktyg, säger han.
Behöver man som vanlig medborgare vara rädd för att utsättas för hackerattacker?
– Det är företag och organisationer som är mest utsatta, men utsätts exempelvis en internetoperatör påverkar det även kunderna, säger han.