Lagtinget återupptog i går debatten kring medborgarinitiativet för en hållbar skärgårdstrafik. Debatten kom dock inte att handla speciellt mycket om medborgarinitiativet, utan om huruvida en bro till Gripö eller en tunnel mellan Föglö och fasta Åland är att föredra.
Den stora överraskningen i debatten stod Socialdemokraternas Sara Kemetter för när hon meddelade att hon kan tänka sig att diskutera en tunnelutredning med Centern. Detta trots att S tidigare, med undantag för ledamoten Carina Aaltonen, stött landskapsregeringens (LR) linje.
– S-gruppen börjar tycka att det är dags att vi utreder tunnelalternativet och ser till att det är slutsnackat. Det ska göras en total hållbarhetsanalys, så att vi kan få ett slut på diskussionen. Om Centern går med på att vi utreder, och stoppa utvecklingen i skärgården, så får vi väl diskutera, sade Sara Kemetter.
Veronica Thörnroos (C) menade att diskussionen bör föras i ett annat forum först.
– I tre och ett halvt år har S drivit projektet bro till Gripö. Nu i regerings sista timme vill man sätta sig ned och resonera med C, kanske borde LR resonera lite först.
Diskuteras i LR
Till Ålandstidningen utvecklar Sara Kemetter sitt ställningstagande.
– Vi vill att man utvärderar både alternativet med tunnel till Gripö och tunnel till Degerby om tunneln lyfts fram som alternativ.
Innebär det att Gripöbron i så fall läggs på is?
– Ja, om tunneln lyfts fram politiskt som alternativ.
Vem skulle i så fall lyfta fram den?
– Landskapsregeringen. De för diskussioner just nu inför tilläggsbudgeten.
Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell bekräftar att LR fört diskussioner i frågan.
– Det är sant, men jag vet inte hur aktuellt det är numer. Vi har fört diskussioner om att få reda på hur tunnelalternativet ser ut eftersom det surrar så många alternativ, säger hon.
Samtidigt är hon kritisk mot att Centern för fram tunnelalternativet som ett alternativ till Gripöbron trots att det inte finns några genomgripande utredningar om en tunnel.
– Man kan inte avfärda det ena alternativet och säga att ta tunneln i stället, utan att vet om det ens är möjligt. Man kan inte kidnappa miljöargumentet med det.
Bron ska byggas
Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) och finansminister Mats Perämaa (Lib) slår båda fast att LR:s plan om kortrutten över västra Föglö, som lagtinget beslutat om, fortsätter.
– Generellt är det klart att vi för diskussioner om Centerns utspel i tunnelfrågan. Jag förstår deras approach. Det är valtider och de vill övertyga Kökarborna om att det blir en tunnel. Det skulle vara intressant att syna dem på något sätt, men det är inte ett seriöst alternativ på den korta tid som LR har kvar, säger Mika Nordberg.
Mats Perämaa har samma linje.
– Nej, det finns inga planer på att stoppa Gripöprojektet. Det går vidare och vi förverkligar planerna på västra Föglö. Något förslag om att stoppa projektet har inte lagts i LR.
Samtidigt medger han att diskussioner har förts om alternativen.
– Det är klart att frågorna allmänt sett diskuteras, liksom fortsättningen av kortrutten i nästa steg, i korridorerna och olika sammanhang.
Flexibla lösningar
Camilla Gunell ser få vägar till att nå en samsyn mellan lagtingets partier om kortrutten. Samtidigt, menar hon, finns en utmaning i att infrastrukturprojekt tar lång tid att förverkliga samtidigt som teknikutvecklingen ger nya uppslag.
– Enligt hållbarhetsagendans logik ska man inte bygga sig fast, utan ha flexibla lösningar.
Men en bro är väl inte heller flexibel?
– Det är sant, om man ser det på det sättet. Men vad ska man göra? Projektet har utretts sedan 2010 och i alla tider det har varit aktuellt har skärgårdstrafiken varit under hårda sparbeting och vi har sökt efter mer kostnadseffektiva lösningar, säger Camilla Gunell.
Mika Nordberg säger att en tunnel mellan fasta Åland och Gripö är ett hett alternativ när väl bron till Gripö är byggd.
– Det finns en stor samsyn mellan ett flertal i LR till en tunnel, men inte om att vi ska stoppa kortruttsutbyggnaden för en tunnel som ligger långt fram i tiden. Om vi bygger etapp ett, blir etapp två en kortare tunnel som dessutom slipper gå igenom en besvärlig bergskärning som man måste om man drar tunneln till Degerby, säger Mika Nordberg.
Jonas Bladh