Elva procent av bilisterna i Finland har någon gång varit med om en kollision med älg- eller hjortdjur men över 50 procent av trafikanterna säger sig inte veta hur de ska agera om en sådan inträffar.
– Många är osäkra på vad de ska göra vid en olycksplats och ett eventuellt skadat hjortdjur utgör en helt egen utmaningsfaktor, säger Lokaltapiolas chefspecialist inom trafiksäkerhet, Markus Nieminen i pressmeddelandet och fortsätter:
– Det viktigaste vid en hjortdjurskollision är att förebygga att fler olyckor inträffar, att hjälpa skadade och att tillkalla hjälp.
En sjättedel av fjolårets mer än 12.000 viltolyckor i Finland skedde under november månad.
– Det är den värsta månaden för hjortdjurskollisioner då brunsttiden får djuren i rörelse. På grund av övergången till vintertid infaller morgon- och kvällsskymningen under den tid då de flesta åker till eller från jobbet, vilket ökar antalet hjortolyckor, säger viltplaneraren vid Finlands viltcentral, Reima Laaja.
Mest rådjur på Åland
Enligt lagen är det tillåtet att avliva ett skadat djur men uppmaningen på landskapsregeringens sidor är att man inte ska försöka avliva djuret om man inte har de rätta kunskaperna.
Vid anmälan till polisen ska man utöver person- och fordonsuppgifter även uppge en så detaljerad platsbeskrivning för olyckan som möjligt, hur platsen är markerad, vilket viltslag det rör sig om och i vilken riktning djuret försvann.
Jaktförvaltaren Robin Juslin säger till Ålandstidningen att älgbrunsttiden brukar föra med sig ett par olyckor per år på Åland.
– Men det sker inte särskilt många älgkollisioner här, det statistiska underlaget är därmed inte så stort.
Rådjursolyckor däremot är betydligt mer förekommande längs de åländska trafiklederna.
– I fjol anmäldes något över 300 sådana och sex älgolyckor samt en kollision med vitsvanshjort.
Under 2018 ökade antalet anmälda olyckor med rådjur, något som enligt Robin Juslin delvis kan förklaras av de kampanjer man haft på Åland, i syfte att öka anmälningsgraden.
Ett allmänt råd för att förebygga viltolyckor, är att anpassa farten under gryning och skymning, enligt Robin Juslin.
– Det är framför allt då djuren är aktiva, det gäller att vara extra uppmärksam och sänka hastigheten under dessa timmar. Det är stor skillnad på bromssträckor om man jämför 70 med 90 kilometer per timme.
Ökning i oktober
Bilskaderegleraren Benny Törnqvist vid Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag tipsar också om anpassad fart efter sikt och väglag.
– Vi ser en ökning av viltolyckor när det blir halt.
Enligt Ömsens statistik ser man en uppgång av viltolyckor i oktober de flesta år.
2017 hanterade man 266 ärenden gällande trafikskador som involverar vilt, varav fyra fall rörde älg. 2018 var motsvarande siffra 302 ärenden, ett av dessa gällde älg och hittills 2019 har 179 fall inrapporterats. Två av dem uppges röra älgolyckor.
Peter Pussinen