Jenny Sindén är en av många ålänningar som försöker handla smart utan att tumma på vare sig kvalitet eller näring. Hon är studerande trebarnsmamma och vill inte lägga allt för mycket pengar på mat, även om hon anser att det är viktigt.
– Samtidigt som jag tycker att om det är något man ska lägga pengar på så är det mat, vill jag hålla det inom rimliga gränser.
Trots att hon försöker handla billigt anser hon att det är viktigt med bra mat.
– Man kan inte bara köpa den billigaste korven, vad är kötthalten i den?
Från billigt till ekologiskt
Hon understryker att det är skillnad på billigt och billigt.
– Flera familjer som är lika stora som oss säger att de har en matkostnad på 400-500 euro i månaden, det känns helt orimligt för mig om man vill äta bra mat.
Samtidigt är hon medveten om att lokalproducerat och ekologiskt är svårt för många.
– Det känns som att det finns en viss prestige i att köpa det, men det är inte alla människors verklighet. Man önskar ju såklart att det skulle vara det men jag tror inte att merparten av barnfamiljer har råd att göra det.
Köttfärs och mjölk
Jenny Sindén har anpassat sin egen mathandling sedan matpriserna steg.
– Jag har blivit mer medveten och märker vissa saker. Ibland är inte det man tror ska vara billigast det billigaste. Det finns ingen tydlig logik.
Ett exempel är köttfärs. Lågprismärkenas köttfärs är knappt billigare än den åländska har hon noterat. En åländsk produkt som däremot har blivit dyr jämfört med vissa konkurrenter är mjölk.
– Jag har alltid varit stenhård på att köpa ÅCA:s mjölk men just nu finns det andra alternativ som är billigare. Jag vill gynna det lokala men när man har flera barn gör det en stor skillnad när det blir så stora mängder.
Planera och gör kap
En produkt hon har noterat att nästan inte har någon prisskillnad vare sig det är lågprismärke eller ekologiskt och fairtrade är kaffe.
– Många av de billigare produkterna har blivit dyrare, därför måste man ha koll.
Smör är en annan typ av vara att hålla ögonen på.
– Jag köper inte längre Bregottsmör, det är orimligt dyrt. Jag köper ett annat nyckelhålsmärkt som inte är lika gott men som funkar alldeles utmärkt.
Förutom att vara uppmärksam på enskilda produkter finns det annat man kan hålla koll på när man vill handla billigt, exempelvis att hålla koll på kilopris. Ett annat tips är att vecko- eller månadshandla.
– Även om jag stundvis kan tycka att det är halvtråkigt att planera är det ganska skönt. Vi handlar en gång i veckan med någon mindre påfyllning.
När man väl befinner sig i butiken är ett knep att hålla utkik efter de röda lapparna.
– Måndagar brukar vara bra dagar med rabatter på halva priset.
Påfyll av grönt och baljväxter
Att laga billig mat behöver inte vara så svårt. Hemma hos Jenny Sindén med familj drygas rätterna ofta ut med frysgrönsaker.
– Det är dyrt med grönsaker men i mat går det alldeles utmärkt att använda frysgrönsaker.
Ett annat knep är att fylla på med linser eller rivna morötter i köttfärssåsen eller chili con carnen.
– Då blir det ändå näringsrikt men inte lika dyrt.
Den klassiska lunchlådan får man inte heller glömma.
– Laga bra och vettig mat i stora mängder och ha som lunchlåda på jobbet.
Att undvika matsvinn är också något att ha i åtanke när man vill spara pengar på mat.
– Laga sånt som barnen äter och som inte slängs.