Arbetet med en ny delgeneralplan för Mariehamns stad pågår som bäst. Enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius ska man ha ett första utkast klart under året. Om allt går som det ska antar stadsfullmäktige den nya planen nästa år.
Som ett led i arbetet har staden bjudit in allmänheten att tycka till. Bland annat har elever i grundskolorna fått komma med förslag.
I går var det ettorna i Ålands lyceums tur att visa sina förslag. Under handledning av arkitekt Anna Hjerling och bildkonstlärare Olle Törnqvist har de 15 eleverna arbetat med fem olika platser i stadens centrum. Eleverna har tagit fram både modeller och ritningar.
Melker Lundberg, Melker Hagman och Felix Lindblom har tittat närmare på biblioteksplatsen.
– Vi tycker att centrum slutar vid Nygatan. Vi vill förlänga centrum och bygga ihop biblioteksplatsen med biblioteket. Platsen är trist och tråkig i dag, säger Melker Lundberg.
Gruppen vill att Strandgatan framför biblioteket görs om till gågata, att Miramarkiosken rivs och att parkeringen söder om kiosken tas bort. Där kiosken står i dag föreslår de en större, rund byggnad som inrymmer kafé och restaurang. De vill också se mer växtlighet för att få ett mysigare och trevligare parkområde.
Mer liv på Nygatan
Cecilia Manselin, Isak Nordlund och Valentin Boijer har tittat på Nygatan öster om Torggatan.
– Vi upplever att gatan är trist, grå och tråkig. Vårt mål är att den inte ska kännas så tom, och mer sällskaplig.
På södra sidan av Nygatan vill de se en upphöjning i röd granit som en avskiljare för gång- och biltrafik. Upphöjningen pryds av växter, och längs med den finns bänkar. I korsningen Nygatan-Strandgatan har de ritat en fontän, som en förlängning av Slemmern.
De påpekar också att både Ålandsbanken, hotell Arkipelag och Alandica har tråkiga fasader, och skulle vilja se en förändring.
Sirkka Wegelius välkomnar gruppens förslag:
– Bra analys av Nygatan. Det här kommer vi att lyssna på.
Utanför Sittkoffs galleria har Daniel Andersson, Christina Fonsell och Pornpan Kaewsai skissat på en ny mötesplats. De vill se en utbyggnad av den underjordiska parkeringen under gallerian västerut. I parkeringshuset vill de plantera ett träd vars krona kommer upp på Torggatan. Det skulle bli en naturlig mötesplats, menar de.
– Vi vill stänga av biltrafiken på Norragatan så det inte är någon trafik på Torggatan, säger Christina Fonsell.
De vill ta bort parkeringsplatserna på norra sidan av Norragatan och bygga uteserveringar eller kiosker, som till exempel ungdomar kan driva sommartid.
Ett grönare torg
Stadens torg beskriver Elin Boman, Sara Hellström och Ellen Smulter som grått, trist och öde.
– Det är en outnyttjad plats. Vi vill få till en samlingsplats med fler uteserveringar, kaféer och mer växtlighet, säger Elin Boman.
De har ritat en oas med gräsklädda ytor, rosablommande körsbärsträd på våren, en damm, paviljonger och växthus. De vill göra lekparken roligare och få in fler träd och bänkar. Fasaden på Emmaus vill de klä med klätterväxter, och de vill öppna upp gången mellan Sittkoffs och torget. Den nuvarande torgkiosken vill de riva och ersätta med ett högre hus med bostäder samt affärslokaler för hantverkare och konstnärer.
Gruppen har utgått från att Torggatan är bilfri.
Linnea Abrahamsson, Lauri Santamala och Isak Nylund har tittat på kvarteret mellan Norra Esplanadgatan, Ålandsvägen, Norragatan och Torggatan.
– Vi vill bygga townhouses som i New York och Amsterdam, så att man får in mycket människor på liten yta, säger Isak Nylund.
Parkeringen ovanför Torggallerian vill de göra om till en uteservering som hänger ihop med gallerian. Bakom Park hotell vill de se ett parkområde.
Vill få bort bilarna
Stadens näringslivsutvecklare Terese Flöjt konstaterar att lusseelevernas skisser stämmer väl överens med vad grundskoleeleverna önskar. Barn och ungdomar vill ha fler mötesplatser i centrum och mer aktiviteter.
– Man vill använda staden som sitt förlängda vardagsrum. Det ska vara trivsamt, tryggt och vackert.
Gemensamt är också att de vill se mindre biltrafik i centrum, och fler parkeringsplatser under jord.
Anna Hjerling säger att eleverna imponerat stort på henne.
– De kunde se potentialen så snabbt.
Sandra Widing