1.300 hushåll har hittills hållit sig undan Mises avgifter.
Snart kan det vara slut med det. Tillgång till befolkningsregistret och ett nytt sökprogram ska hjälpa Mises personal att få fullständiga register.
AVFALL Det finns två kategorier av åländska hushåll som inte betalar Ålands miljöservice (Mise) för samhällets renhållning. Det är dels de hushåll som inte anmält sin existens till myndigheten, dels de som finns i registren men som inte betalar fakturorna.
Och det handlar inte om ett fåtal smitare, enligt Mises verksamhetsledare Fredrik Karlsson och miljöingenjör Sofie Dahlsten:
?Cirka 1.300 hushåll har inte anmält sig överhuvudtaget.
?2.550 fakturor var obetalda i november. Den sista november uppgick kundfordringarna till 288.000 euro.
Kräver retroaktiv betalning
För att få bukt med det första problemet har Mise skaffat sig tillgång till befolkningsregistret och låtit utveckla ett särskilt sökprogram.
-Vi kan till exempel få fram exakt var alla personer på Åland är skrivna, säger Fredrik Karlsson.
Han tror att de allra flesta av dem som inte är registrerade mycket väl förstår att de borde vara det.
-Vi kommer att hitta dem inom en viss tid. Så jag uppmanar alla att ta kontakt med oss, annars blir deras fakturor väldigt höga, säger Sofie Dahlsten.
-Man måste betala alla avgifter retroaktivt från den 1 januari 2006, säger Fredrik Karlsson.
288.000 euro fattas
Problemet med obetalda fakturor avser Mise att i första hand försöka lösa med påminnelser.
2.550 påminnelser skickades ut i november. Bara porto- och tryckkostnaden för påminnelserna uppgick till cirka 1.500 euro. Därtill kommer stora administrativa kostnader.
Tre påminnelser skickar Mise ut, säger Fredrik Karlsson. Men trots att man varit i gång med den avgiftsbelagda verksamhet sedan januari 2006 har man på grund av administrativa problem som mest hunnit skicka två påminnelser.
Vill inte driva in
Måste ni skicka tre påminnelser? Kan ni inte driva in detta nu?
-Vi är inte tvungna att skicka tre påminnelser. Men det är praxis inom kommunal verksamhet att ha lång betalningstid. Det ligger inte i vårt intresse att skicka kommuninvånare till landskapsfogden, eftersom Mise är medborgarnas skapelse via kommunpolitikerna, säger Fredrik Karlsson.
Har ni inte en skyldighet mot dem som betalar att driva in avgifterna?
-Jo, absolut. Vi jobbar på att få in avgifterna, i första hand genom att få alla att betala utan att det går till indrivning.
Vad händer i så fall efter den tredje påminnelsen?
-Det görs individuella bedömningar. Det är ingen idé att försöka driva in avgifterna av personer som saknar betalningsförmåga.
Ska ni först bedöma det och sedan låta bli att kräva in avgifterna från dessa personer?
-Fordringen blir kvar. Men det är ingen idé att spendera pengar på att kräva in pengar som inte finns.
-Det blir problem när vi har så här många olika grupper som inte vill betala. Men med dem som uppger att de inte kan betala kan vi i samförstånd göra upp betalningsplaner, säger Fredrik Karlsson.
-Det viktiga är i så fall att höra av sig så att vi kan resonera om det. Man vinner ingenting på att bara strunta i det, säger Sofie Dahlsten.
Och de andra? Är det rätt att vara slapp mot dem?
-Vi kan inte behandla alla som att de gör detta i protest, säger Fredrik Karlsson.
Kommer ni att se till att ni får in de här pengarna?
-Absolut. Inga avgifter kommer att avskrivas. Vi måste få in pengarna för att betala tillbaka våra banklån och kommunernas kapitaltillskott.
"Likviditeten ett problem"
Som en följd av de obetalda avgifterna har Mise vidtagit tre åtgärder för att klara sin ekonomi:
1.Man har tagit banklån på 400.000 euro
2.Medlemskommunerna har gett kapitaltillskott på cirka 280.000 euro
3.Man har kommit överens med leverantörer om att vissa betalningar får skjutas upp.
Över 700.000 euro täcks upp på dessa sätt. Men hur stora ekonomiska problem Mise har är svårt att uppskatta, anser Fredrik Karlsson och Sofie Dahlsten.
-Likviditeten är ett problem, säger Dahlsten.
-Men det är svårt att bedöma ett resultat som består av fordringar, säger Karlsson.
Enligt styrelsens förslag till budget för 2008 framgår att det i år borde bli ett nollresultat och att vinsten 2008 ska uppgå till drygt 5.000 euro. Det kan jämföras med att Mise gick drygt 240.000 euro i förlust 2006.
-Detektivarbetet leder till stora kostnader, säger Fredrik Karlsson.
-I stället för att reda upp renhållningsverksamheten på Åland måste vi arbeta med administration. Det förlorar kommuninvånarna på, eftersom deras renhållningssystem inte fungerar som de förväntar sig.
Ålandstidningen