En euro per ålänning. Så mycket, eller lite, räknar Röda korset med att få in under sin Haiti-insamling.
Alla insamlade medel på Åland går direkt till dels katastrofhjälp på Haiti, dels till hjälp under de tre år insatsen väntas hålla på.
Men pengarna behövs nu. Akut.
KATASTROF Alla pengar som Röda korset samlar in på Åland skickas direkt till Röda korsets katastroffond i Finland. Där används de för att bekosta katastrofåtgärderna på plats i Haiti.
- Vi har i dag en finländsk klinik på plats i Port-au-Prince. Det är en av tre fungerande kliniker på plats där, säger Stefan Simonsen, insamlingsledare på Röda korset på Åland.
Röda korset i hela Europa arbetar nu för att så snabbt som möjligt få maximalt antal resurser på plats i Haiti. Pengarna människor i Finland och på Åland skänker gör alltså nytta.
- Vi har precis nu en långtradare på väg från Finland ned till Tyskland, lastat med ett sjukhus, komplett med operationssal och personal. De ska överlämnas till tyska Röda korset, och sedan flygs alltihop till Haiti.
Den åländska delen av verksamheten har hittills inbringat ungefär 5.000 euro. Det är i underkant. Vid tidigare stora insamlingar har man fått ihop 25.000.
- Vi borde kunna komma upp i 25.000, samma belopp som under hungerdagsinsamlingen. Finland totalt sett hoppas kunna samla in 1,5 miljoner euro. Men Åland är det rikaste landskapet i Finland. Kanske kan vi vara en förebild.
Så vad går pengarna till förutom ett fältsjukhus?
- Det är lättare att säga vad vi inte gör. Vi skickar inte mat, och vi skickar inte kläder. Vi har en sändning med 740 familjetält som rymmer 16 personer var, och vi skickar vattenreningstabletter - redan före katastrofen hade bara hälften av alla hushåll rinnande vatten.
Vi har läst i media om enorma logistikproblem, att all hjälp stockas vid flygplatsen. Hur är läget där nu?
- I huvudstaden har man röjt gatorna. Man kommer fram nu. Och man prioriterar räddningsmanskap, mat, vatten och mediciner. Men utanför staden är vägarna väldigt dåliga. Det tar 18 timmar att köra de 55 kilometrarna från Port-au-Prince till Dominikanska republiken. Och vägarna är fulla av bilvrak. Det är ett jätteproblem. Byarna utanför huvudstaden har inte fått någon hjälp, eller väldigt lite hjälp.
Hur våldsamt är det?
- Det finns kriminella gäng som bråkar sinsemellan, och butiker blir plundrade. Det är framförallt vid mat- och vattenstationerna som det uppstår livsfarliga situationer. På nätterna är det inga insatser i gång. Det är för farligt. Men USA håller på att transportera dit 11.000 soldater för att upprätthålla ordningen.
De haitiska myndigheterna då, vad gör de? Finns det så att säga något Haiti kvar, eller bara en halv ö med miljontals utsatta människor?
- Ja, det kan man fråga sig. Det finns uppgifter om att myndigheterna har forslat bort en del kroppar till massgravar, men infrastrukturen är utslagen och många statsanställda har helt enkelt dött.
Fredrik Granlund