Vinterhalvåret på Åland brukar vara en pina om man är sjösjuk. Allt som oftast är havet i uppror just den dagen man planerat att korsa det med någon av färjorna.
Men det finns hjälpmedel och tips för att undvika illamåendet.
HÄLSA Enkelt förklarat blir man sjösjuk då balanssinnet känner att man rör på sig trots att man i själva verket sitter still. Det gör att synen och balansen ger motstridiga uppgifter till hjärnan och man blir sjösjuk.
Värst blir det om man sitter i en hytt och inte ser vattnet. Ser man horisonten är toleransen mot att bli sjösjuk nämligen lite högre, säger Fredrik Pettersson, chef på Ålands sjösäkerhetscenter.
Han berättar att han faktiskt lider av sjösjuka.
-Om det gungar mycket, mer än 30 grader åt bägge håll, säger han.
På sjösäkerhetscentret utbildar man sjöfolk i bland annat livräddning och det säkraste knepet att klara av en livräddningssituation är att stoppa i sig ett sjösjukepiller, säger han.
-Det är det första man gör om man stiger i en båt som ska användas för livräddning. Hur effektiva de sedan är vet jag inte, jag har aldrig tagit något själv.
Även sjömän
Fredrik säger att det händer att folk blir sjösjuka även i övningsbassängen.
-Absolut, det händer. Men jag brukar säga till dem att spy i flotten, vi har så mycket vatten att rena ändå, säger Fredrik skämtsamt.
Oftast avbryter man dock innan det går så långt.
-Vi brukar ta en paus om någon mår dåligt. De återhämtar sig ganska snabbt om de kommer upp och sätter sig på land.
Trots att det i första hand är de som arbetar på sjön som är på sjösäkerhetscentret blir de alltså sjösjuka. Jobbar man på sjön betyder det inte automatiskt att man inte kan bli sjösjuk. Alla som har normalt fungerande balansorgan kan nämligen bli det.
Men oftast vänjer man sig vid rörelsen efter några dagar till sjöss. Ungefär 95 procent av befolkningen gör det, men resterande fem procent vänjer sig aldrig utan är "kroniskt" sjösjuka.
-Det brukar komma in några sjömän som jobbar på långfart som köper på sig ingefärstabletter. De har kanske valt fel yrke, säger Janne Smeds, som jobbar på hälsokostbutiken Liv och lust.
Finns hjälpmedel
Ingefära är en av de saker som ska lindra sjösjuka och är storsäljare hos Liv och lust.
-Det finns både som te och kapsel. På något sätt lindrar det illamåendet, säger Janne.
Man ska också kunna äta ren ingefära, men hur proportionerna ska vara vet han inte.
-Det finns några ämnen i ingefära som i stora mängder kan irritera magen, det är ju en stark krydda. De ämnena är separerade i kapslarna.
Förutom ingefära säljs sjö- och åksjuketabletter på apoteket och så finns det så kallade akupressurarmband som också ska lindra sjösjukan. De armbanden trycker på en punkt i handleden och gör att man blir mindre illamående.
Håll koll på vattnet
För att ingefäran eller sjösjuketabletterna ska göra verkan bör man ta dem någon timme före man begett sig ut på en skumpig färd. Har man dock redan drabbats av illamående finns det några knep för att lindra dem. För det första är det bra att hålla koll på vattnet.
Ofta säger man att illamåendet blir värre på större båtar, men man kan bli precis lika dålig på en mindre båt.
-Är man inne i kajutan kan man bli precis lika sjösjuk, men oftast inte om man ser horisonten. Om ögat ser det instrumentet i örat känner blir toleransen högre, säger Fredrik Pettersson.
Är man på en mindre båt är det bra att hålla i rodret och ha kontroll över vågorna. Det hjälper hjärnan att tolka intrycken.
På ett större fartyg är det bra att vistas där det är mindre gungning. Alltså, längre ner mot kölen och gärna i aktern.
Utvilad och pigg hjälper
Man kan också försöka avleda illamåendet med hjälp av musik eller genom att blunda. Det är bra om man försöker vila eller till och med somna.
Rent generella tips är också att andas frisk luft och undvika starka dofter som kan förvärra illamåendet. Samma sak med att röra huvudet för mycket. Luta det gärna mot en vägg eller lägg dig ner så brukar det kännas bättre.
Oro har en negativ inverkan på sjösjuka, så är man rädd för att bli illamående är risken större.
Rent fysiskt kan man också förebygga det. Det är bra att vara ordentligt utvilad och i övrigt i god kondition så att hjärnan är pigg och kan tolka vad som händer.
Man ska helst ha ätit en stadig måltid kvällen innan och sedan försöka äta lite då och då under färden för att hålla magen i gång. När man blir så illamående att man vill spy stängs nämligen den nedre magmunnen vilket man kan undvika genom att äta. Det är också viktigt att dricka mycket, men man ska undvika alkohol och kaffe som är vätskedrivande.
Att kräkas är också ett sätt att lindra illamåendet.
Börjar med trötthet
Symptomen brukar kunna börja med trötthet.
-De som lider mycket av det kan ju bli helt utslagna. Det brukar börja med trötthet eller hunger sedan spyr man, säger Fredrik.
-Hungern är det jag har märkt av.
Ett annat typiskt tecken är att man börjar gäspa kraftigt. Varför det är så vet man inte.
Exakt varför man kräks vet man heller inte men forskare tror att en av anledningarna är att kräkcentrum ligger nära balanscentrum och när hjärnan blir stressad kan informationen "flöda över" till kräkcentrat.
Vet när det blir oväder
På Åland är sjösjukan av förklarlig anledning betydligt vanligare än i resten av Finland. Janne säger att man säljer mycket mer preparat mot sjösjuka här än någon annanstans i Finland.
-Från början såldes ingefärstabletterna i paket med fem, men tillverkarna slutade med det eftersom det inte var någon annan än här på Åland som man köpte dem.
Janne berättar att han heller aldrig behöver hålla koll på väderprognoserna särskilt noga. I alla fall inte under hösten och vintern, då det överlag är blåsigare på havet.
-Vi vet när det väntas oväder, då kommer många in för att handla ingefäratabletter, säger han och skrattar.
Matilda Andersson