- Ut och vandra på skolavslutningen! uppmanar landskapsregeringens referensgrupp i drogfrågor. Nyligen hade man sitt femte möte och här är deras bästa tips till föräldrar som är oroliga för vad deras barn ska hitta på vid skolavslutningen.
Konkreta tips till tonårsföräldrar
- ta hand om er själva så mår era ungdomar också bättre.
- håll koll på vart era barns pengar går.
- rör er ute i stadsmiljön.
- håll koll på var era barn håller till om kvällarna. Hämta dem om de inte är hemma i tid. Kräv att de ringer om de av någon anledning missar utsatt tid.
- våga vara obekväma. Det kan bli ett alibi som era ungdomar kan använda till sina kompisar: “jag kan inte hänga med på det där för min morsa är helt hopplös”.
- ha tydliga regler för vad som gäller i familjen och informera om detta tidigt, det moraliska tänkandet utvecklas långt före tonåren. Det hjälper även dig som förälder att vara klar med vad som gäller innan situationer uppstår.
- ta vara på alla vardagliga tillfällen att prata om attityder till alkohol och droger.
- ta stöd av andra föräldrar, bilda nätverk.
- kom ihåg att du är expert på ditt eget barn.
- Vi ersätter inte föräldrar. Det händer att folk ringer och undrar "ska ni vara på Lappofesten?" Då vill man verkligen be dem åka dit själva, säger Annika Humell, fältare och en av medlemmarna i lagtingets referensgrupp i drogfrågor.
Gruppen bildades ur den fallstudiegrupp som tillsattes av Harriet Lindeman i juni 2007 för att stärka och utveckla åtgärdskedjan kring unga gällande missbruk. Hittills har man träffats fem gånger och ett av resultaten är broschyren "Ungdomar och missbruk" med information om hur åtgärdskedjan ser ut, hur man får kontakt med dem man behöver få kontakt med och vad de har för ansvarsområden.
På det femte mötet som hölls nyligen deltog Yvonne Larpes, skolkurator på gymnasialstadiet, Martina Holländer från akuten, Eivor Sundman från Godby läkarmottagning, Pia Ekman-Sjölund. skolhälsovårdare på Ålands lyceum samt handelsläroverket, Solveig Tikander från ÅHS intensiven, socialinspektör Synnöve Jordas, missbrukarvårdens Emma Björkman, Annika Humell från Fältarna, socialminister Katrin Sjögren samt LR:s projektledare Marie Johansson.
- Vi är en preventivgrupp. Ska man presentera oss så representerar vi alla olika delar av verkligheten, förklarar Solveig Tikander.
- Tullen och polisen är alltid inbjudna men har lagstadgade uppgifter som hindrar dem från att delta, säger Katrin Sjögren.
Vad är syftet med gruppen?
- Gruppen har snävat upp samarbetet, skapat kontakter och nya konstellationer. Men det är viktigt att betona att vi inte är några experter. Vi är bara en grupp personer som arbetar i närheten av de här frågorna, säger Yvonne Larpes.
Ta reda på vad barnen gör
Gruppen ser flera orsaker till det ökade missbruket bland unga. Ett stressat samhälle, generellt sämre självkänsla, felaktiga attityder och lättillgängliga droger är några av dem. Verklighetsflykt en annan.
- Ett stort problem är att vi alla tror oss leva i en skyddad verkstad. Vuxna ser tillbaks på sin egen ungdom och tänker att festandet på lite öl och longdrink inte var så farligt. Man missar att det finns så mycket mer som tränger sig på i dag.
Vad kan man göra för att stoppa missbruket?
- Vi i den här gruppen ser bara ungdomarna ett kort tag i deras liv och träffar knappast alla. Så man återkommer till föräldraansvaret igen och igen. Föräldrarna måste våga vara obekväma, lägga sig i, ringa varandra och hålla koll, säger fältaren Annika Humell.
Det blir ett tungt ansvar på föräldrarna?
- Föräldraansvaret är lika tungt som alltid men vi måste vara mer vakna, säger Synnöve Jordas.
- Som vuxen har man även ansvar för andra barn än sina egna. Är man på ett 50-årskalas där det finns barn ska man inte bli redlöst berusad utan kanske visa att det går att ha trevligt ändå.
Vad ska föräldrarna göra då?
- Ta reda på vad barnen gör, säger Annika Humell.
Gruppen tipsar om några platser där ungdomarna brukar finnas exempelvis vid skolavslutningarna. Espholm, Lotsberget, Lilla holmen, stenkrossen och badhusparken är några av platserna där de samlas.
Dessa kan du kontakta om det blir problem:
Missbrukarvårdens jourtelefon tel: 13000Missbrukarvårdens öppenvårdsmottagning 531 720Grelsby sjukhus tel: 43144Barn- och ungdomspsykiatrin tel: 5357Fältarna tel: 0400 780 237Polisen tel: 527 100Tullen tel: 19091
Mer info kan du hitta på www.drogfri.ax
Ålandstidningen