Hundra ungdomar deltar i ungdomsparlamentet 2014 och minst sju unga ställer upp i lagtingsvalet 2015. En ungdomsminister behövs. Det är några idéer som kom upp vid lördagens ungdomsseminarium.
POLITIK Åland upplever just nu en sällan skådad boom för politiskt intresse bland ungdomar. För att de unga ska kunna träffas, stöta och blöta åsikter och debatterna med varandra vill de ordna ett ungdomsparlament i höst inför lagtings- och kommunalvalet. De vill också blåsa nytt liv i ungdomsrådet.
I lördags hölls ett I lördags seminarium för att dra upp riktlinjerna för det framtida arbetet. Man jobbade i workshops och dagen avslutades med debatt mellan ungdomarna och några etablerade politiker.
Rådet remissorgan
Här följer några av ungdomarnas förslag:
Ungdomsrådet ska bestå av ungdomar i åldern 13-25 år. De ska representera både de etablerade politiska ungdomsgrupperna och politiskt obundna ungdomar.
Ungdomsrådet bör bli ett remissorgan i frågor som rör ungdomar. Som exempel nämns att rådet kanske inte behöver sätta sig in i hela jaktlagen men ha synpunkter på åldersgränsen för jaktlicens.
Via Facebook
Frågor som rådet ska ta upp kan väckas också på Facebook. Om tillräckligt många stöder frågan tar rådet upp den.
Till ungdomsrådets uppgifter hör att ordna ungdomsparlamentet, lyfta ärenden till landskapsregeringen, kommunerna och i skolorna.
Martin Nilsson (S) tycker åldersgränsen 25 år är för hög för ungdomsrådet och anser att 20 år kunde räcka. Han får dock mothugg från ungdomarna.
- Det är viktigt att få med så många som möjligt. 13-25 år bra, säger Axel Jonsson.
Parlament varje år
Ungdomsparlamentet ska från och med 2014 hållas en gång varje år. Hundra ungdomar ska delta det året och i lagtingsvalet 2015 ska minst sju ungdomar ställa upp.
År 2013 ska parlamentet ha minst 75 deltagare, 2012 minst 50 och i höst är målet att få minst 30-35 deltagare.
Frågor som behandlats i ungdomsparlamentet bör bli motioner till lagtinget eller ärenden i landskapsregeringen.
Ungdomsminister
Runar Karlsson (C) tar upp de ungas inflytande och pekar på att det viktiga inflytandet har man i beredningen av ett ärende, alltså i landskapsregeringen, men sällan i lagtinget.
- År 2014 bör landskapsregeringen ha en ungdoms- och framtidsminister som bevakar de frågor ungdomsrådet och -parlamentet tar upp. Ministern ska vara någonstans mellan 18 och 25 år.
Förslaget får stöd bland de unga men sågas av Åke Mattsson (Lib).
- Resursslöseri. Anställ i stället en resursperson som har koppling till regeringen.
Jannik Svensson från ungliberalerna och Axel Jonsson från Ålands framtid är inne på samma idé. Svensson föreslår att ungdomskonsulenten anställs på heltid och får en starkare roll medan Jonsson påpekar att man får mycket verksamhet för en ministerlön på 6.000 euro.
Ta på allvar
Vad blir då resultatet av ungdomsparlamentets arbete? Hur ska frågorna föras vidare?
Emil Alm understryker att ungdomarna måste känna att deras frågor tas på allvar.
- Ja, och det är viktigt med uppföljning av de motioner som ungdomsparlamentet godkänt, säger Frida Olsson.
Angelica Schåman anser att de förslag som gått igenom i ungdomsparlamentet bör få lite högre status än ett medborgarinitiativ.
Petri Carlsson (M) slår ett slag för de etablerade partierna.
- Underskatta inte dem som kanaler för att föra ärenden vidare.
Kerstin Österman