Senast Mariehamn stod som officiell värdhamn för Tall Ships Race var år 1988, men deltagande fartyg har besökt Västerhamn ytterligare några gånger efter det.
– Senaste gången var 2003 när Pommern fyllde 100 år och då var det rätt många båtar som kom hit för att fira, säger Björn Kalm, ordförande i styrgruppen för Tall Ships Race till Mariehamn.
Övriga medlemmar i gruppen är Emma Dahlén, Terese Flöjt, Janne Engblom och Mari Rosenqvist medan Allan Palmer, som är aktiv inom den internationella organisationen, har bistått med bland annat kontakter.
Sedan 2017 har ett intensivt lobbyarbete pågått för att åter locka evenemanget till Åland – men tanken föddes långt tidigare än så. Det var ÅSS som först lyfte idén om att det nu vore på tiden att åter igen få Tall Ships Race till Mariehamn, och företrädare för staden var inte sena att hoppa på tåget. Det berättar Janne Engblom, kommodor vid ÅSS.
– Att Tall Ships Race kommer hit är resultatet av ett långvarigt arbete, konstaterar stadens kanslichef Emma Dahlén.
En viktig faktor till att Tall Ships Race kommer till Åland har också varit Mariehamns historia som sjöfartsstad.
Tvingades övertyga
Ålänningarna har arbetat hårt för att övertyga Sail Training International, som är organisationen bakom Tall Ships Race, om att Mariehamns ringa storlek inte är ett hinder för värdskapet.
– Vi har i mycket byggt upp vårt evenemang kring det familjära och närheten och vänt litenheten till något positivt, säger Terese Flöjt, stadens verksamhetsutvecklare för information och näringslivskontakter.
Man kan till exempel inte tävla med andra värdhamnar om antal besökare vid fartygen. Åbo gästades till exempel av 600.000 personer på tre dagar vid Tall Ships Race förra året. Där var det mycket aktiviteter för just besökarna, men i Mariehamn ska evenemang finnas även för besättningarna.
1988 var ungefär hundra båtar på plats. Men då var det ett större antal mindre båtar som var med. I dag räknar man med ungefär samma antal båtar – men storleken på dem är större än för 20 år sedan. Från åländsk sida har en av utmaningarna att lyckas övertyga organisationen varit att det går att få in 100 båtar i Västerhamn. En illustration har tagits fram för att visa hur båtarna ska få plats. Men inga extra kajer eller flytpontoner kommer att läggas till.
– En av nycklarna är att fartygen kommer att ligga utanpå varandra. Hälften av fartygen brukar tycka det är kul för att de får mer kontakt, medan andra vill ha direktkontakt med kajen, säger Björn Kalm.
Populär etapp
Torsdagen den 22 juli 2021 anländer fartygen till Mariehamn. De ligger kvar till söndagen den 25 juli då de segler ut på parad.
Etappen Mariehamn-Stettin är en tävlingssträcka, och enligt Allan Palmer troligen den som kommer att locka flest deltagare. Var exakt starten kommer att gå är fortfarande oklart. De stora klass A-fartygen – vissa av dem större än Pommern – är nämligen inte helt lättmanövrerade.
– Det är möjligt att starten blir utanför Lågskär, säger han.
Två miljoner
En ”grovbudget” har satts till två miljoner euro, en del av summan – men långt ifrån hela – kommer att täckas av landskapet och Mariehamns stad.
– Och vi har pratat med det åländska näringslivet och vet att också de kommer att ställa upp, säger Janne Engblom.
En stor del av kostnaden härrör sig från att man som värd förbinder sig att skapa hundra traineeplatser för ungdomar på segelfartyg.
Allan Palmer berättar att många av de gästande fartygen är stats- och militärägda. Så var det även 1988. Ett av dem är det fyrmastade ryska skolskeppet Kruzenstern som förra året förbjöds av huvudstaben att besöka Åland.
– Det är en utmaning men det finns ett principbeslut att obestyckade fartyg i den här verksamheten ska få komma hit ändå.
Emma Dahlén säger att man redan varit i kontakt med ministeriet och inte fått några signaler på att det finns hinder för att fartygen ska få komma till Åland.
Stor apparat
Nu inleds arbetet med att skapa den organisation som ska genomföra evenemanget. Janne Engblom konstaterar att ÅSS kommer att behöva involvera både volontärer och andra föreningar.
– Alla behöver hjälpas åt för att göra det här till en succé. Men jag är inte det minsta orolig för att det här inte ska gå bra.
Så vad kan man då vänta sig att händer under de där dagarna i juli 2021? Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund konstaterar att all övernattningslogi på Åland troligen kommer att bokas upp. Björn Kalm minns hur det var då Västerhamn senast stod värd för tävlingen.
– Vi som kommer ihåg hur det var 1988, då ÅSS ordnade evenemanget, tycker att det är den största folkfesten vi haft på Åland med karnevalsstämning på gatorna. Räkna med att hela Västerhamn kommer att vara fylld av båtar, inte bara segelfartyg utan även fritidsbåtar ute på redden. Det kommer att vara en häftig syn.
Annika Kullman