Ålandskontoret i Stockholm stängdes i slutet av 2017 efter en drygt 20-årig verksamhet i Stockholm med motiveringen att spara pengar.
Sedan dess har det inte funnits några formaliserade kontakter eller samarbeten med Sverige – men i ett betänkande till landskapsregeringens externpolitik skriver självstyrelsepolitiska nämnden nu att man återigen vill ha fysisk närvaro i Sverige.
– Eftersom debatten kring landskapsregeringens externpolitiska meddelande handlade mycket om Ålands representation valde vi att fokusera på det i utlåtandet.
Nämnden har bland annat hört Lena von Knorring, chef vid Ålandskontoret i Helsingfors, Per Lodenius, riksdagsledamot och ordförande för den parlamentariska vänföreningen mellan Ålands lagting och Sveriges riksdag, specialrådgivare Julia Lindholm och kommunikationssamordnare Gunnar Westerholm som basade över Stockholmskontoret innan det lades ned.
Och vad gäller representationen i Sverige är nämnden kritisk.
– Vi tar inte ställning till hur men på något sätt behöver man ha någon form av närvaro i Sverige. Det har framkommit med all tydlighet under flera höranden, säger nämndens ordförande Gun-Mari Lindholm (MSÅ) och fortsätter:
– Om det sen ska vara i riksdagen, ambassaden, i anslutning till näringslivet eller som ett fristående kontor tar vi inte ställning till – men det behöver finnas den här kontakten om man inte vill förlora alla de nätverk som har byggts upp.
Formaliserat samarbete behövs
I utlåtandet understryker självstyrelsepolitiska nämnden vikten av att Åland har ett formaliserat och strukturerat samarbete med Sverige och är representerat på plats. Man bedömer också att kontaktytorna mellan politiker och tjänstemän i departementen behöver utvecklas och stärkas.
– Landskapsregeringen får fundera på hur man kan öka den här närvaron, men vi säger att det har betydelse att den finns där.
Har man på daglig basis märkt någon skillnad sedan Stockholmskontoret lades ned?
– Det tycker de personer som vi har hört. Att de uppbyggda nätverken inte är de samma.
Gun-Mari Lindholm säger att man i nämnden även diskuterade betydelsen av att det finns access till riksdagen.
– Vi behöver den närheten till svenska politiker särskilt eftersom vi upplever att de är väldigt intresserade av Åland och Ålandsfrågor.
Går inte tillbaka
Lantråd Katrin Sjögren (Lib) säger att landskapsregeringen ständigt och jämnt funderar på hur man kan påverka sin representation utanför Åland.
– Det finns ett underlag till beslutet att stänga Stockholmskontoret och det har visat sig att det i den form det hade då nog hade spelat ut sin roll.
Ett alternativ kunde vara att Åland hade representation på Finlands ambassad i Stockholm.
– På samma sätt som vi har representation vid Finlands ständiga representation i Bryssel. Det är ett samarbete vi får väldigt mycket ut av. Jag tror inte att framtiden ligger i den gamla lösningen, men vi ser som sagt på olika lösningar.
Hon menar att landskapsregeringen i dag jobbar på ett annat sätt. Bland annat genom Ålandsakademin och representation under bland annat Almedalsveckan.
Hur påverkar självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande arbetet?
– Självstyrelsepolitiska nämnden är en väldigt viktig instans och vi försöker jobba gemensamt, de är en viktig del i diskussionerna.
Kevin Eriksson