- Vi tyckte det var viktigt att välja en kvinnlig åländsk konstnär, tycker landskapets konstnämnd.
- Man måste kunna förstå vad det är utan beskrivning, tycker kommunen.
- Jag anser att jag fått fria händer, säger konstnären.
STATYBRÅK Det handlar om statyförslaget Serafia till Sally Salminens (1906-1976) minne som skulle placeras i Vårdö, drygt 100 år efter författarinnans födelse.
Men det var ingen enkel sak, just nu ser det ut som om Sally blir utan minnesmärke.
Fick uppdrag
Landskapets konstnämnd, som fungerar som remissinstans i konstfrågor fick av landskapsregeringen i uppdrag att ta fram förslag till ett minnesmärke över Sally
Salminen. Minnesmärket skulle placeras på privat mark nära författarens barndomshem i Vårdö Vargata.
- Vi var överens om att en kvinnlig åländsk konstnär skulle göra minnesmärket och vi frågade några. Men en del tackade nej av olika orsaker och det fins ju inte så många kvinnor som sysslar med skulptur så vi var helt överens i konstnämnden om att Pauliina Turakka Purhonen var ett bra val, säger ordförande Tanja Reuter-Lindén.
På frågan om nämnden aldrig tänkte på att begära in fler förslag eller utlysa en tävling säger hon:
- Det är kostsamt att ordna med en tävling och så tyckte vi att vi skulle vara ute på hal is om vi ordnade en tävling om en skulptur som ska stå på privat mark, säger Reuter-Lindén.
Men hon har förståelse för att folk i Vårdö har åsikter om verket, det är ju de som ska leva med verket. Konstnären har fått betalt för sitt arbete med skulpturförslaget.
Konstnämnden är tillsatt för fyra år, nuvarande konstellation sitter till detta års utgång. I nämnden sitter förutom ordförande som ordinarie ledamöter: Ulrica Lindström, Sebastian Johans, Jonas Wilén, Peter Winquist och Anna-Lisa Sandell. Föredragande är konstintendent Susanne Procopé-Ilmonen.
Varför Serafia?
När förslaget till staty presenterades för Vårdö kommuns representanter och släktingar till Sally Salminen blev de inte precis glada. "Inte speciellt vacker" hör till de snällare kommentarerna om Serafia.
- Vad vi inte förstår är varför konstnären valt just personen Serafia ur "Katrina", hon har ju en undanskymd roll i berättelsen, säger Douglas Lindén.
Efter att ha träffat Pauliina Turakka Purhonen och hört hennes förklaring har han större förståelse för valet.
- Problemet är bara att människor som far förbi och tittar på verket ju inte har den förklaringen till hands. De kommer att tro att den här figuren är Sally eller Katrina, säger han.
Han påpekar också att många på Vårdö vet vem som var Serafias förebild "på riktigt".
- Men hon har inte släkt kvar på Vårdö vad jag vet, säger han.
Dubbelhet
Konstnären själv tar det hela med ro.
- Inga "hard feelings" från min sida, jag är en erfarenhet rikare. Och Sally själv var ju en person det stormade kring så det är kanske logiskt, säger Pauliina Turakka Purhonen.
Hon har lärt känna Sally Salminen genom att läsa hennes publicerade dagböcker och romanen "Katrina".
- Det som är mest slående är den dubbelhet som finns hos alla hon skildrar. Och det gäller nog författaren själv också, hon är både stark och osäker samtidigt.
Pauliina Turakka Purhonen säger att hon uppfattat uppdraget med förslaget som att hon hade fria händer att beskriva det som är Sally för henne och då blev det Serafia.
- Jag är ganska förvånad över att de tog det så här på Vårdö. Det var inte alls menat som en provokation, säger hon.
Ledsen är hon inte över att Serafia fick kalla handen.
- Jag är ju en erfarenhet rikare och kanske var jag för naiv när jag trodde att min personliga tolkning skulle hålla för ett offentligt beställningsverk, säger hon.
Helt klart är att Sally Salminen, Ålands internationellt mest kända författare, inte får någon staty på hemmaplan.
Ålandstidningen