Annette Holmberg-Jansson säger att hon, på ett personligt plan, har förståelse för anhörigas oro vid större förändringar.
– Däremot måste jag som minister och oinsatt i de enskilda fallen ha en fullständig tilltro till de läkare och den vårdpersonal som fattar besluten. Under mina år som styrelseordförande i Ålands hälso- och sjukvård, och som minister, har jag lärt mig att ingen någonsin ska behöva bo på ett sjukhus.
Hon menar att alla har rätt till ett boende anpassat efter de egna behoven.
– Däremot är det såklart ett misslyckande från alla parter om man inte kan hitta en bra lösning på ett problem.
Får ekonomin spela en så stor roll i en utskrivningsprocess som den uppenbarligen gör?
– Jag har förstått att det här beslutet inte är fattat på grund av ekonomin. Det är ett medicinskt beslut eftersom man från ÅHS anser att patienterna inte längre är i behov av psykiatrisk specialsjukvård. Man får inte glömma bort att ett sjukhus är just ett sjukhus – inte en permanent boplats.
Bäst om alla kan vara överens
I Ålandstidningens tidigare artiklar på ämnet säger bland annat psykiatriexperten och docenten Kristian Wahlbeck, att det hör till god vårdsed att såväl patienter, vårdande sjukhus och en mottagande part ska vara överens innan ett utskrivningsbeslut över huvud taget fattas. Annette Holmberg-Jansson har svårt att uttala sig om hur det förhåller sig på ÅHS.
– Det är svårt för mig att säga något kring den saken då jag inte vet hur vårdplaneringen har sett ut i de specifika fallen. Men i den bästa av världar ska man förstås komma överens, säger hon.
Hur jobbar du som ansvarig minister med att säkra patienters trygghet och säkerhet?
– Genom lagstiftning, budget och målstyrning. Det finns en patient- och klientombudsman dit man kan vända sig, och en tillsynsmyndighet i form av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, om man har klagomål på vården. Dessutom kan man vända sig direkt till landskapsregeringen.
Men enligt Annette Holmberg-Jansson behöver de olika aktörerna ännu hitta en del samarbetsmetoder.
– Det har tagits fram samverkansavtal mellan kommunerna, ÅHS och Kommunernas socialtjänst (KST). De ska dock gås igenom och revideras en gång per år. Vi behöver bli bättre på att kommunicera och se till att inte patienter hamnar i kläm – och vi behöver alla jobba mer tillsammans.
Däremot är hon tydlig med att det alltid kommuniceras i förväg, från ÅHS till kommunerna, när en patient bedöms vara klinikfärdig.
– Inför en utskrivning ska en vårdplanering för patienten göras.