Ökade intäkter, utgifter som hållits inom ramarna eller till och med minskat. Det sammantaget ger Finström ett rekordresultat för budgetåret 2016. Resultatet landar på 1,9 miljoner euro.
Även om cirka 900.000 euro utgörs av försäljningsvinster (hyreshus och aktier) av engångskaraktär är ett resultat på 1 miljon euro ”mer än gott nog” säger kommundirektör Erik Brunström.
Kommunen hade budgeterat för ett betydligt svagare resultat, knappt 100.000 euro. Men ett resultat i miljonklassen är ungefär vad en kommun i Finströms storlek ska göra, menar han.
Noteras bör också att resultatet belastas av att man måste betala cirka 300.000 euro till Saltvik för felaktigt utbetalda samfundsskatter.
Högre skatteintäkter
Orsaken till överskottet är, som nämns ovan, mer intäkter i form av skatter och avgifter. Samfundsskatterna fördubblades jämfört med budget och landade på 830.000 euro.
Ökade samfundsskatter verkar vara en trend i flera kommuner, enligt Erik Brunström. Någon egentlig orsak till detta har man inte kunnat se, eftersom siffrorna inte till fullo kan förklaras av företagens redovisade vinster.
Inkomstskatterna ökade något under 2016 – och 72 personer flyttade till Finström – medan fastighetsskatterna minskade i samma grad.
Tack vare de senaste årens goda resultat har kommunen också mer pengar i kassan. De likvida medlen uppgår till rekordhöga fem miljoner euro.
– I budget och ekonomiplan för innevarande och kommande år har vi ett stort investeringstryck. Det är nödvändigt att bygga upp kassamedel för investeringarna, det är inga problem att hitta hål att stoppa dem i, säger Erik Brunström.
Även om kommunstyrelsen föreslår att man slopar den tilltänkta tillbyggnaden av kommungården för att inhysa ett norråländskt Kommunernas socialtjänst, och i stället gör en mindre tillbyggnad för de egna behoven, finns en hel del annat att lägga pengarna på.
Dels vill man sätta i gång med de planerade bostadsområdena i Godby, dels är satsningar på infrastruktur och underhåll nödvändiga.
Bjuder snart ut Påsa
Kommunen har i dag en soliditet på 54,42 procent. När kommunens ekonomi var som sämst – efter investeringar i simhall, daghem och skola – var soliditeten 25 procent.
– Efter det tvingades vi uppehålla ett högre skatteöre för att bygga kassan, säger Erik Brunström och tillägger att ambitionen är att skattöret småningom ska ligga på en genomsnittlig åländsk nivå.
Skuldbördan per kommuninvånare är är 2.917 euro (2.407 euro exklusive lån för hyreshus). Kommunen amorterar en halv miljon om året, och skuldbördan minskar med 300 euro per invånare och år.
Hur ser det ut för 2017?
– Helt bra. Budgetuppföljningen både siffer- och verksamhetsmässigt följer budget och plan. Men även i år finns det på investeringssidan lite oklarheter huruvida budgeterade investeringar genomförs eller inte.
Bland annat handlar det om byggnadsplaneområden, vägar och tillbyggnaden av kommungården. Iordningställandet av bostadsområdet Påsa hoppas man dock kunna bjuda ut på entreprenad inom kort.
Kommunfullmäktige behandlar bokslutet den 15 juni.
Sandra Widing