Gränsvärdena för radon i bostadshus i Finland borde sänkas, det säger Hannu Arvela som är laboratoriechef på Strålsäkerhetscentralen, Stuk.
Bakgrunden är en rapport från Världshälsoorganisationen som visar att radon är farligare i lägre doser än man hittills har trott.
HÄLSA Vi utsätts dagligen för en naturlig strålning från marken, rymden och solen. Strålningen behöver inte vara skadlig så länge den håller sig inom normala doser. Enligt svenska Radonguiden kommer hälften av den strålningen från radon i bostaden. I alla nordiska länder finns redan klara gränsvärden för hur mycket radonstrålning vi kan utsättas för i vår bostad. I Finland och på Åland är gränsen 200 bequerel per kubikmeter för nybyggda hus och 400 bequerel per kubikmeter för äldre hus. I Sverige är gränsvärdet 200 för alla hus.
Radon i hemmiljön är, näst efter rökning, den vanligaste orsaken till lungcancer. Rökares risk att drabbas av lungcancer ökar alltså i ett radonhus.
Ser över gränsen
Nyligen kom världshälsoorganisationen, WHO med en rapport som visade att radon kan vara skadligt i lägre doser än man tidigare har trott. Därför rekommenderar WHO att gränsvärdet för radon i bostäder minskas till 100 bequerel per kubikmeter eller max 300 bequerel per kubikmeter. Det har fått Strålsäkerhetscentralen, Stuk, i Finland att reagera.
-Vi har börjat ett arbete med att gå över till ett gränsvärde på 200 bequerel, säger Hannu Arvela som är laboratoriechef på Stuk.
Förslaget kommer att läggas fram till social- och hälsovårdsministeriet.
-Men när det handlar om nybyggda hus rekommenderar vi att man ser till att det blir en så låg koncentration som möjligt med radon i inomhusluften, helst lägre än 100 bequerel.
Samma sak gäller när man väljer att göra en radonsanering hemma. Då är det bäst att försöka få ett så lågt strålningsvärde som möjligt.
"Investera i hälsan"
En del husägare kanske drar sig för att mäta radon av rädsla för kostnaden av en sanering. Tror du att sänkta gränsvärden gör att fler undersöker sina hem?
-Det tror jag säkert. Men det stämmer att många hushåll inte har sanerats trots att vi har känt till radonets hälsorisker under många år. Folk fruktar kostnaderna, men de borde se det som en investering i sin hälsa och en bättre inomhusluft, säger Hannu Arvela.
Borde man inte kunna kräva att mätningar görs?
-Ett alternativ skulle kunna vara att kräva radonmätning när folk säljer sin bostad. Men i dag finns bara rekommendationer, inget krav.
Åland följer diskussionen
Eeva Axelsson som är inspektör på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet säger att Åland troligtvis kommer att följa Finland om gränsvärdena sänks.
-Hursomhelst borde vi se vad för rekommendation Världshälsoorganisationen ger. Men vi har inte tagit den diskussionen ännu eftersom rönet är såpass nytt. För närvarande har vi samma gränsvärden som i Finland, säger hon.
Åland har inte lika stora problem med radon i hemmen som Finland.
-På fastlandet finns mer åsar där markradon riskerar att tränga in i husen. På Åland är problemet större med blå betong som har använts som byggmaterial i äldre hus, säger hon.
Tone Nordling