– Finland får nu en regering efter långa och stundtals svåra förhandlingar. Det är viktigt att Finland får en regering och alternativen var inte så många, säger Mats Löfström dagen efter att den blivande statsministern Petteri Orpo (Saml) och de övriga partiledarna presenterat resultatet av arbetet med att ta fram ett gemensamt regeringsprogram.
– Det är en kompromiss som har gjorts och man kommer att se avtryck av alla i den. Svenska riksdagsgruppens avtryck syns mycket bra och för egen del är jag nöjd med skrivningarna om svenska språket, självstyrelsen och sjöfarten. Det är sannolikt de bästa skrivningarna någonsin i ett regeringsprogram, säger Mats Löfström.
Han säger att ingenting saknas i regeringsprogrammet för Ålands del. Skrivningarna om att arbetet med reformen av Ålands självstyrelselag ska fortsätta är väldigt viktiga, säger han.
– Man ska också trygga tillräckliga resurser för översättning, höra Åland i god tid i frågor som rör Åland och fortsätta att implementera Ålandsstrategin som innehåller konkreta förlag på hur man kan öka samarbetet mellan riket och Åland.
Ålands möjligheter att påverka i EU-ärenden ska också tryggas i enlighet med självstyrelselagen och bilagan till EU-anslutningsakten.
Att utreda konsekvenserna av skatteundantaget för försändelser mellan Finland och Åland är en annan viktig del av programmet, enligt Mats Löfström.
– Här är det viktigt att vi vänder på alla stenar för att få bort byråkrati.
Skrivning för Fjärdvägen
Även skrivningarna om sjöfarten är bra för Åland, säger han. Bemanningsstödet rörs till exempel inte och farledsavgifterna förblir halverade.
– En annan mycket viktig sak är att man ska aktivera undantaget för öar inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem för sjöfarten.
Utan undantaget börjar EU-kraven gälla från och med nästa år.
– Det kan leda till betydande kostnader som i sin tur riskerar att höja kostnaderna för transporter av både personer och varor till Åland.
Undantaget, som syftar till att trygga försörjningsberedskapen, gäller bara färjor och ropaxfartyg i trafik mellan Åland och Finland. Men det gäller till exempel inte lastfartyg. Det har därmed funnits frågetecken kring om färjan Fjärdvägen ska omfattas eller inte, säger Mats Löfström.
– Det är viktigt att även Fjärdvägen inkluderas i det här. Därför finns det en extra skrivning i regeringsprogrammet om att den direkta roro-färjetrafiken mellan Nådendal och Åland ska tryggas på samma grund.
Spel och SVT Play
Vad gäller penningspel är det den tillträdande regeringens avsikt att införa en licensmodell senast i början av 2026. Även här nämns Åland, genom skrivningen om att licensmodellens konsekvenser för Åland och finansieringen av Ålands självstyrelse ska säkerställas i samarbete med Ålands landskapsförvaltning.
Det som åsyftas med den formuleringen är spelskatten. I dag får landskapet spelskatt även för spel hos Paf som sker i Finland. Hur det blir med den saken i ett licenssystem är än så länge oklart.
– Det finns ingen färdig modell. Men det är viktigt att i god tid titta på de här sakerna, säger Mats Löfström.
Svenska språket berörs på många olika sätt i regeringsprogrammet. Enligt Mats Löfström har de starka skrivningarna setts som nödvändiga i och med att Sannfinnländarna ingått i förhandlingarna.
– Här finns både bälte, hängslen och livrem.
En efterlängtad åtgärd är att en svenskspråkig räddningsutbildning ska införas som en del av verksamheten vid Helsingfors räddningsskola.
– Det är en jättefin sak även för Åland.
Upphovsrättslagstiftningen är ett annat område som tas upp i programmet. Här nämner man Ålands särskilda behov och att det ska bedömas tillsammans med myndigheterna i Sverige. SVT Play är en tjänst som kan beröras av det.
Blir inte minister
I fredags stod även klar att Svenska folkpartiet (SFP) får 2,5 ministerposter. Mats Löfström, som ingår i den svenska riksdagsgruppen, har vid det här laget en stark position i riksdagen med sina 10.500 röster och två tidigare mandatperioder i riksdagen.
Är en ministerpost möjlig för dig?
– Kön till att bli minister är lång även i Svenska riksdagsgruppen och det är nog många som funderat på den saken i helgen. För egen del kommer jag inte att stå till förfogande den här gången. Det finns några olika faktorer som spelar in, säger han.
Att SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson och gruppledare Anders Adlercreutz tar två av ministerposterna ser Mats Löfström som naturligt. Då återstår posten som motions-, idrotts- och ungdomsminister, som SFP innehar under två år av mandatperioden.
– På de områdena har Åland till hundra procent egen behörighet.
Att ha en ministerpost som inte berör områden som gäller Åland skulle inte vara optimalt, enligt Mats Löfström.
– En annan faktor är att man som minister måste arbeta väldigt mycket med sina ansvarsområden. Då minskar tiden för bevakning av andra frågor. För vissa ministerposter skulle det ändå vara till nytta för Åland. Men jag upplever att jag har en stark position i riksdagen och mitt sikte är inställt på att fortsätta i grundlagutskottet. Det kommer att bli väldigt viktigt även under den kommande mandatperioden, när bland annat självstyrelselagen ska gå vidare.
En tredje orsak är att Mats Löfström är småbarnsförälder med familjen på Åland. Han stänger dock inte dörren för en ministerpost i framtiden, om en sådan möjlighet öppnar sig.
– Jag börjar vara en av de mest erfarna ledamöterna i riksdagen och jag känner alla. Många, även här i Finland, har frågat om jag blir minister nu. Det är smickrande och jätteroligt. Men det finns många mycket tunga och fina positioner i riksdagen också.