När Ann-Sofie Silvennoinen började som förbundsdirektör vid boende- och vårdcentret Oasen i början av juli landade hon i en organisation med en påfrestande vår bakom sig. Både den dåvarande förbundsdirektören Ann-Christine Österbacka och styrelsens ordförande Edgar Kalm lämnade sina poster under viss dramatik. På det följde flera avhopp inom den redan lilla förvaltningen, och revisorerna pekade i en rapport på hur sårbar organisationen var.
Det fanns alltså – och finns fortfarande – en hel del för Ann-Sofie Silvennoinen att ta tag i.
– Har du en organisation där det hela tiden är turbulent i förvaltningen inverkar det på sikt på verksamheten – och det tar inte länge innan det märks ute på enheterna, säger hon.
Prioriterat har därför varit att besätta nyckelpositionerna. Det är nu gjort – när Ålandstidningen besöker förvaltningskorridoren är de flesta skrivborden upptagna.
Vissa är nyanställda, någon tjänst har lösts internt medan andra personer är projektanställda eller jobbar på timbasis. Vårdkoordinatorn Heidi Viktorssons uppgifter har fördelats på flera ansvarspersoner under hennes tjänstledighet.
Gjort en lista
Ann-Sofie Silvennoinen beskriver stämningen som god.
– Vi har ett gemensamt driv kring att vi nu ska fixa det här.
Hur ska ni behålla kompetensen i huset?
– Det är viktigt att personalen får vara delaktig och att uppgifterna är tydliga. Allt ska inte heller hamna på en person.
De täta direktörsbytena har gjort att vissa saker halkat efter. Andra är påbörjade men borde slutföras. Det senare blir lättare att få till stånd nu när mer resurser och en tydligare ansvarsfördelning finns på plats.
– Vi har listat allt som måste göras, vilka ansvarspersonerna är och även vilka styrdokument som ska uppdateras. Struktur skapar trygghet och det underlättar när man sedan vill utveckla.
Nästa steg är att ta fram arbetsbeskrivningar för hela personalen och därpå är det dags för den organisationsförändring som länge setts som nödvändig.
– Jag är inte riktigt insatt i de modeller som förts fram tidigare och jag vill titta på det här ärendet som en helhet tillsammans med våra ansvarspersoner. Men jag ska försöka få fram ett förslag till styrelsens oktobermöte, säger förbundsdirektören.
Värdkommun
Vid Oasen finns en bra grund att bygga vidare på, säger Ann-Sofie Silvennoinen. Hon berömmer särskilt personalen, som stått för en stabilitet under den här tiden.
– Jag har inget behov av att göra stora förändringar, utan vi ska ta hand om det som fungerat bra och lösa det som hänger i luften.
En stor förändring kan dock ske – om ägarkommunerna säger ja. Jomala kommun ska nämligen ta fram ett avtalsförslag i vilket man själv fungerar som värdkommun.
Värdkommunlösning eller inte ser Ann-Sofie Silvennoinen med tillförsikt på framtiden. Och det som görs ska alltid ha de boendes välmående i fokus, säger hon.
– Alla förutsättningar finns för att bygga något värdefullt och fint vid Oasen.
Högt på prioritetslistan
• En personcentrerad vård samt personalens välmående.
• RAI-mätningarna som görs i september. Resultaten används till exempel för att bedöma vårdtyngden och ta fram individuella vårdplaner.
• Jobba vidare med den elektroniska avvikelserapporteringen. Den ska hjälpa till med att utveckla verksamheten utifrån de boendes perspektiv.
• Fortsätta arbetet med att ta fram en fortbildningsplan för personalen. Skolning ska ordnas enligt vissa teman, ett sådant är trygghets- och säkerhetsfrågor. Alla avdelningsskötare får möjlighet att gå en fortbildning i ledarskap.
• Ledningen ska regelbundet besöka de olika avdelningarna.