I Godby högstadieskola (GHS) angav 15,8 procent av eleverna i årskurs åtta och 4,6 procent i årskurs nio att de upplevt sexuella trakasserier i skolan, i förra årets KiVa-undersökning.
Minst två gånger i månaden ska dessa elever ha upplevt oönskade kommentarer eller skällsord som handlat om kroppen eller sexualitet, men också obehagliga närmanden och fysisk beröring. Siffrorna är betydligt högre än genomsnittet i landet.
Även undersökningen Hälsa i skolan visade ett högt resultat för sexuella trakasserier i GHS.
”Under läsåret 2020–2021 hade vi en situation som vi vet att gjorde att denna procent ökade. Vi behöver dock jobba med detta då det bland elever i dag ofta används sexuella anspelningar i deras språk och handlingar”, skriver skolans rektor Sofi Ekholm i en analys och åtgärdsplan som har presenterats för Norra Ålands utbildningsdistrikt (NÅUD).
Behöver föräldrarnas hjälp
När Ålandstidningen når Sofi Ekholm är hon hemma och sjuk, men ställer ändå upp och svarar i kort form på frågorna per mejl.
Varför ligger procenten, framför allt för åttorna, väldigt högt våren 2021?
– Som jag skrev i analysen så var vi medvetna om detta och jobbade med det, men nådde inte fram.
Hur reagerar du på den höga procenten?
– Det är naturligtvis oroväckande och något vi behöver fortsätta jobba med för att kunna stävja.
Hur agerar man på det?
– Vi ska agera så fort vi hör eller ser något, och ha samtal med eleven. Ge tillsägelser för att visa att det inte är accepterat att uttrycka sig på ett sådant sätt. Vi tar också kontakt med vårdnadshavare.
Det anges att det har förekommit ett grovt sexuellt språk, har du någon uppfattning om varför det har blivit så bland unga?
– Webben har nog en stor del i detta. Allt finns att se och lyssna på. Det vi ser och hör ofta tar vi till oss. Tyvärr är det inte bara de bra sakerna som fastnar.
– Vi märker att det är ett mycket hårdare språk mellan eleverna i skolan, även mellan goda vänner kan ett hårdare språk användas.
Vad kan föräldrar göra?
– Det är viktigt att hemmen och skolan jobbar mot samma mål för att stävja detta.
Hur upplever du situationen just nu?
– Vi jobbar alla dagar med detta och sakta kan vi se en förbättring, men sådant här kan ta tid.
Följs upp
När det gäller mobbing och nätmobbning ligger GHS lägre än genomsnittet i landet, och eleverna tycker att det är en god atmosfär på skolan.
Eleverna (50 procent) upplever att personalen i skolan bemöter eleverna mera jämlikt än vad eleverna (39 procent) varandra emellan bemöter varandra jämlikt. Även detta är en bit som skolan tänker jobba med.
”Vi behöver fortsatt arbeta med detta så att en större del av eleverna upplever att de bemöts på ett jämlikt sätt. Vi genomför just nu en undersökning bland elever och personal kring detta. Utifrån resultatet av den kan vi jobba mera riktat och specifikt med detta”, skriver man i analysen.
NÅUD:s styrelse har beslutat att GHS ska presentera en uppföljning under våren.