I oktober 2015 började svenska riksbanken sitt arbete att byta ut de svenska kontanterna.
Detta för att öka mängden säkerhetsdetaljer som skyddar mot förfalskning. Pengarna är också viktmässigt lättare.
Förutom nya ansikten på de svenska sedlarna har tvåkronorsmyntet återkommit och en ny 200-kronorssedeln har introducerats.
Bara tio kronan kvar
Den 30 juni i fjol blev valörerna 20-, 50- och 1000- kronor ogiltiga.Och nu är det alltså resterande sedlar och mynts tur. Nu gäller det att använda upp alla 1, 2, 5, 100 och 500 kronor innan den 30 juni, det vill säga nu på fredag.
Gällande mynten så är det enbart tiokronorsmyntet som inte byts ut. De gamla tiokronorna gäller fortfarande och behöver inte lösas in. Resterande valörer bör användas innan fredag eller sättas in på bankkonto, detta senast den 31 augusti. I september saknar mynten helt giltighet och går inte att används.
När det gäller sedlarna kan man sätta in dessa på ett bankkonto fram tills den 30 juni 2018, men de slutar fungera som betalningsmedel inkommande fredag.
Max 25 mynt
För att undvika praktiska problem har Svensk handel satt upp riktlinjen att man får betala med max 25 stycken mynt vid inköp i Sverige. Har du stora mängder mynt hemma finns det flertalet myntstationer runt om i Sverige där du kan byta ut mynten.
Om du har kronor hemma av den gamla varianten, kontakta din bank snarast för att på rådgivning i hur du bäst går tillväga.
Alexandra Gäddnäs