– Majoriteten av barn mår bra. Föräldrar tar generellt sett bra hand om sina barn, säger Elina Pekkarinen.
Dessutom visar forskning att barn och deras föräldrar har en bättre relation och bättre kommunikation än vad man haft tidigare.
Men barnombudsmannens uppgift är att främja tillgodoseendet av barns rättigheter, och det finns flera områden där situationen är oroande, enligt Elina Pekkarinen. Ett sådant område är det hon bjudits in till Åland för att tala om med tjänstemän och för allmänheten: Riskerna för barns rättigheter i tider av ökad ekonomisk oro och knapphet.
– Finlands regering har aviserat ganska stora förändringar av olika stödformer. Barnombudsmannen i Finland har gjort bra analyser och kommit med skarpa utlåtanden om det. Vissa av nedskärningarna påverkar Åland och det är mot den bakgrunden som vi har bjudit in Elina Pekkarinen, säger Ålands barnombudsman Johanna Fogelström-Duns.
En ny situation
I Finland har 2,6 procent av barnfamiljerna använt utkomststöd under lång tid, säger Elina Pekkarinen.
– Det är inte så vanligt, men nu har antalet höjts ganska mycket på grund av nedskärningarna i de sociala stödformerna.
– Priserna har också förändrats och det påverkar barnfamiljer jättemycket. Man har skulder och räntorna är höga. Det är en ny situation, för vi har länge haft ganska hög levnadsstandard.
Hon säger att det är viktigt att prata om ekonomisk utsatthet.
– Vi önskar att vi ska ha ett mer öppet klimat att prata om den här saken, för man är inte ensam om att känna ekonomisk stress. 6,5 procent av föräldrarna med barn i Finland berättar att de har stora svårigheter att klara vardagslivets ekonomi.
Vad hoppas du på för utveckling?
– Jag hoppas att situationen på arbetsmarknaden blir bättre. Om den ekonomiska recessionen förvärras blir situationen mycket dålig för barnfamiljerna. Det blir även tufft för statsekonomin.
Är du orolig över detta?
– Ja, det måste jag säga att jag är. Arbetslösheten blir även högre om den offentliga ekonomin krymper.
Brist på personal
Situationen på Åland är dock inte lika dålig, eftersom arbetslösheten inte är så hög, säger Elina Pekkarinen.
Är ekonomin den viktigaste frågan för er nu?
– Jag har varit mycket aktiv med den frågan sedan regeringsprogrammet publicerades. Jag skrev ett brev till regeringen om hur tuff den sammanlagda effekten blir för barnfamiljer.
Men just nu är flera andra områden minst lika aktuella, säger hon.
– Det handlar om barnskydd och om bristen på personal inom småbarnspedagogiken. Krisen inom småbarnspedagogiken gäller särskilt svenskspråkiga barn i huvudstadsregionen.
Vårdreformen i Finland är en annan stor fråga.
– Det finns ganska stora ekonomiska problem och även personalbrist i vissa områden. Det påverkar servicesystemet för barnfamiljer.
– Ungdomsbrottsligheten är också oroväckande, med en uppåtgående trend.
Strategiskt viktigt
Elina Pekkarinen har varit barnombudsman i Finland i snart fem år. Hon brukar träffa Johanna Fogelström-Duns varje år i vid de nordiska barnombudsmännens träffar.
– Vi har inte så mycket kontakt mellan mötena. Nu bjöd Johanna in oss för att prata om barnfattigdom och nedskärningar samt om hur det påverkar barns hälsa.
Man utbyter även erfarenheter som kan användas i det pågående arbetet med att ta fram en strategi för barn och unga på Åland.
– Så det här är ett strategiskt viktigt besök, säger Johanna Fogelström-Duns.
Elina Pekkarinen är även barnombudsman för Åland, i frågor som faller inom Finlands lagstiftningsbehörighet, säger hon.