Sjöfacken konstaterar att det i allvarliga situationer är viktigt att passagerarna får information på sitt eget språk. Under söndagen gick utropen ut på både svenska och finska.
– Den finländska personalen kan sin sak och är motiverad. Säkerheten är viktig och man tar alla övningar på allvar. Tack till hela personalen för ett jobb som sköttes med professionella tag, säger Tero Palokoski, huvudförtroendeman för Sjömans-Unionens medlemmar hos Viking Line, i pressmeddelandet.
Finlands maskinbefälsförbunds verksamhetsledare Robert Nyman tackar särskilt de ur besättningen som jobbar i maskinrummet.
– De kan ta rätt beslut mått och steg både i olyckssituationer samt vid så kallade blackouts som kan förekomma till havs. Då blir fartyget i praktiken manöverodugligt på grund av maskinfel. Just då är det skäl att till exempel styra fartyget mot närmaste grund, säger han.
Till Ålandstidningen förtydligar Robert Nyman att hans uttalande är hypotetiskt.
– Jag vill inte kommentera vad som har hänt. Det borde komma ett förhandsbesked från haverikommissionen om några veckor och jag vill inte föregå det. Vad som helst kan ha hänt.
Johan Ramsland, verksamhetsledare för Finlands Skeppsbefälsförbund, riktar ett särskilt tack till fartygets befälhavare, men också till Röda Korsets frivilligarbetare.
– Det är verkligen fint att det finns frivilligverksamhet i Finland och att man får igång den med så här snabb tidtabell.
”Stort tack också till Sjöbevakningen och Ålandstrafikens m/s Viggen och till besättningen på Ålands sjöräddningssällskaps båt Krickan för hjälp med att evakuera besättning och passagerare. Alla gjorde ett viktigt och aktningsvärt jobb”, skriver sjöfacken gemensamt i pressmeddelandet.
Fredrika Fellman