Slå ihop sjömansskolan med högskolans nautiska och tekniska sjöutbildning. Det föreslår Godby Shippings vice vd Eva Mikkola-Karlström.
- Åland borde var världsbäst på sjöutbildning. I stället har vi helt tappat fokus, säger hon.
UTBILDNING Kritiken mot den planerade nya gymnasieutbildningen duggar nu tätt. I går berättade Ålandstidningen om den oro som lärare och elever vid yrkesskolans samhälleliga och sociala program känner.
I dag är oron för sjöutbildningen aktuell.
Det är Godby Shippings vice vd Eva Mikkola-Karlström som för fram sina farhågor. Hon har erfarenhet från styrelsen för Högskolan på Åland.
Samma misstag igen
- Flera skolor slogs ihop till en högskola, nu gör man samma sak med gymnasialstadiet. Men det är idiotiskt att göra samma misstag två gånger, säger hon.
Ur ett sjöfartsperspektiv var misstaget med högskolan att vi helt tappade sjöfartsfokus, anser hon.
- Högskolan har ingen tydlig sjöfartsprofil och för dem som kommer från sjömansskolan är det krångligt att ta sig fram i högskolan. De känner till och med att de motarbetas då de kommer dit med sin mer praktiska bakgrund.
Eva Mikkola-Karlström hyser nu stor oro att det ska gå lika illa för sjömansskolan i det nya yrkesgymnasiet som det gick för sjöfartsutbildningen i högskolan, den blir en liten del i en hopslagen skola utan fokus. Ännu tristare är det perspektivet eftersom sjömansskolan i dag har en tydlig profil, fungerar bra och lockar allt fler studerande.
En egen sjöskola
Men Eva Mikkola-Karlström ser inte bara problem, hon har också en, som hon själv säger, enkel lösning:
- En egen sjöskola. Vi slår ihop sjömansskolan med högskolans nautiska och tekniska sjöutbildning samt med skolfartyget Michael Sars, sjösäkerhetscentret och ett eventuellt simulatorcentrum.
På så sätt, påpekar hon, är de studerande direkt inne i rätt skola då de väl valt sjömansskolan.
- Då har vi alla yrkeskategorier som näringen behöver samlade. Det ger också bättre ekonomi i sjöutbildningen eftersom lärarna kan utnyttjas effektivare och onödiga överlappningar fås bort.
Näringens önskan
Hon föreslog den här modellen när hon lämnade högskolans styrelse 2003.
- Idén har diskuterats aktivt inom näringen. Det är det här näringen vill ha.
Men idén har enligt henne inte väckt någon respons bland politiker och tjänstemän.
- Det säger väl något om intresset.
Hon ser det förslag till ny gymnasielag som är ute på remiss till den 8 mars som "sista knäcken för sjöutbildningen". Hon sitter med i sjömansskolans direktion som i sitt remissvar motsätter sig att sjömansskolan slås ihop med de andra skolorna.
Delar oron
Sjömansskolans rektor Bernt Bergman delar helt den oro för sjöutbildningen som Eva Mikkola-Karlström för fram. Han påpekar att EU-direktivet med eget regelverk för sjöutbildningen inte alls beaktas i förslaget till ny gymnasielag.
Han håller också med om att en enda sjöskola vore bra.
- Sjöutbildningen skulle var en chans för Åland att profilera sig. Det finns ett mervärde i sjöfartskunnandet att ta fasta på.
Inom sjömansskolans lärarkollegium är man orolig för hur ledarstrukturen i den nya gymnasieskolan ska fungera.
- En yrkesrektor kan inte ha kontroll på alla yrkesutbildningar. Jag tror att ett mellanled behövs men vad har man då vunnit?
Kerstin Österman